http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

24. 8. 2011

Krátky rozhovor o hip-hope

Zdroj: prasopal.sk Rozhovor bol uskutočnený 1. apríla s víziou jeho umiestnenia na Praspopal a nebol dosiaľ dokončený, keďže človek, ktorý odpovedal na otázky nakoniec od jeho zverejnenia ustúpil. Po udalostiach okolo Schizoprasu som sa však rozhodol ho napriek tomu uverejniť, s tým, že zamlčím identitu odpovedajúceho a takisto som vynechal časti, ktoré by jeho identitu mohli odhaliť. Rozhovor je kvôli tomu veľmi krátky, no poskytuje pohľad z hip-hopovej scény na infiltráciu neonacistických kruhov do hip-hopovej scény, stačí si spomenúť na niektoré akcie v Dopleri alebo spomínanú akciu v Malom Dunaji, kde bolo možné náckov bez problémov stretnúť či oblečenie Mikyho Moru vo videoklipe.
nshiphop


Vo februári bola akcia v Malom Dunaji. Kolujú správy, že je to náckovský podnik. Headlinerom bol Miky Mora, ktorý mal v klipe oblečenú mikinu značky Thor Steinar a v tombole boli ceny ako tričká značiek Saboters, Everlast a Pit-Bull. Na plagáte bol ako sponzor akcie uvedený streetwearshop.sk, ktorý prevádzkuje Runa s.r.o.

Ten podnik je náckovský. Majiteľ podniku, čo tú akciu robil vybavil sponzora Everlast, Londsdale a tiež Saboters, ale tu chcem poukázať na to, že značka Saboters je úplne mimo tých dvoch predošlých. Sabotérov robí writer Winner a pár ďalších ľudí okolo neho, takže by som to nehádzal do jedného vreca. No a k tomu, čo si sa pýtal. Čo ti k tomu mám povedať? Miky mal taxu, dostal svoje. Pre koho bliakal mu bolo asi jedno. Že v podniku bolo (obrazne povedané) 90% náckov a 10% akože raperov je vec dnešnej doby. Hip-hop je trend. A čo sa týka jeho mikiny v klipe… Ja ti za neho neviem povedať, čí sa hlási k nejakému hnutiu.
Je všeobecne ľuďom v HH jedno, od koho taxu majú alebo len Morovi? Myslíš, že sa jedná priamo o podporu neonacistickej scény alebo je to klasický „nazi-freindly“ postoj: „máme v piči politiku“ a „neriešime“ veci? Pozeral som si reakcie na hip-hop.sk na tú akciu a tiež priaznivé neboli.
Myslím, že vo všeobecnosti je už dnes raperom jedno, pre koho rapujú, ak za to dostanú to, čo požadujú. Je to pre nich biznis. 2H sa stal biznisom.
Myslel som, že PSH so svojim „Hlasuju proti“ alebo Drvivá Menšina so singlom „V inej koži“ mali nejaký vplyv na scénu…
Pre pár ľudí určite. Ale ukáž mi dnes jedného „hiphopera“, ktorý rap vníma ako výpoveď. Nájdeš väčšinou len takých, ktorí ho berú ako momentálnu ikonu módy.
Hip-hop je prezentvaný ako afroamerická subkultúra. Stále väčšinu z 1,4 milióna väzňov v USA tvoria afroameričania. Teraz na Slovensku možno očakávať väčší prílev neonacistov do HH scény, keďže skinhead look sa stáva minulosťou, náckovia sa obliekajú do imidžových neonacistických značiek ako sú Thor Steinar či Eighty-Eight a z toho imidžového hľadiska do hip-hopovej mačisitckej scény, plnej konštruktov bielych drsňákov s brokovnicami v klipoch a pipenkami po boku bez problémov zapadnú. Nakoniec, možno ten výrok po policajnej razii krátko po vražde Daniela Tupého v obchodoch House of Fun, ktoré prevádzkuje Runa s.r.o., že Eighty-Eight je hip-hopová značka, nebol až tak mimo misu… Nebolo by to prvýkrát, čo sa neonacisti vkradli do nejakej subkultúry.
Ja osobne nemám náckov alebo teda akékoľvek diskriminovanie rád. Nejeden krát som bol napadnutý za široké gate a mikinu, ale aj s afrom na hlave, chápeš. Neznášam ľudí, ktorí si robia privilégiá rozhodovať o osude iných na základe toho, že sú tí druhí „odlišní“, prípadne že vyznávajú inú vieru alebo názor. To, že niekto označil značku 88 za hiphopovú, tak to ho zrejme napadlo len preto, že je všeobecne známe, že ôsmym číslom v abecede je písmeno H. V spojení dvoch osmičiek tak vzniká HH, čo zrejme nejaký chytrák otočil na HipHop. A čo sa HipHopu samotného týka. Táto subkultúra vznikla hlavne preto, že sa ľudia chceli prejaviť/“vyspovedať“, dať zo seba von pocity, či už cez hudbu (rap), maľbu (graffiti) alebo aj tanec… To bola podstata.
nshiphop2
--
Fotoreport: Miky Mora v Pivárni (Bratislava, 3.2.2007)

Žádné komentáře:

Okomentovat