http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

6. 9. 2011

Hip Hop Wars report (by Amage)

Dne 4.9. 2011 se lidé z České a Slovenské Hip Hopové scény rozhodli učinit jednou a provždy přítrž prorůstání rasismu do jejich komunity. Uskutečnili proto hudební festival s doprovodnými akcemi aby svůj antirasistický postoj dali najevo a umožnili to i ostatním. Zvolenou lokalitou se stal Centrální Park (dříve Park Družby) na pražském Pankráci.


První zářiovou neděli po poledni moc věcí nenaznačovalo tomu, že by se mezi Pankráckými mrakodrapy dělo něco neobvyklého. Lidé si jako obvykle touto dobou přišli odpočinout na trávník pod poslední náznaky letního žáru a vedle nedalekého baru, kde se čas od času schladili točeným pivem. Jedinou vyjímku oproti obvyklým nedělím v parku tvořil malý stage kde DJové pouštěli tracky a několik stánků a stanů rozptýlených po prostoru, to vše bylo doplněno skákacím hradem pro děti a Grafitti Jamem.

Obvyklá nálada v parku se příliš nezměnila ani poté co se na podiu objevila MC Taktika s MC BIOMashou z DIAkritiky. Se svým DJem za zády (ke kterému během představení nezapomínaly prokazovat obdiv svým charakteristickým způsobem) obě dívky předvedly svojí verzi rapu plnou humoru, nadsázky ale i šťouchání do aktuálních témat což ocenil asi dvacetičlený kotel pod podiem s několika desítkami přihlížejících od baru, stánků a z trávníku. I přes tuto malou účast jsem se celé jejich představení dobře bavil, jelikož jejich satirické texty pro mě byli ve většině novinkou, kromě tracku "Nedostupná" ke kterému byl již natočen i videoklip, a několik dalších ke kterým však neznám názvy. Naneštěstí se do konce jejich představení "kotel" příliš nezvětšil a tak nemohly uskutečnit svoje plánované skákání do publika.

Po krátké pauze, kterou jsem využil pro darování příspěvku na zaplacení výdajů za provoz festivalu už začínala akce nabírat tempo, když se objevili na podiu Febio Bastards crew (někdy také označovaní jako Febio Bastards clan) reprezentující Vinohrady. Svým rapem Bastards představili publiku standartní undergroundové texty a názory týkající se převážně pouličního života a prezentace vlastní crew ale také ganji a přemítání o tom co je "real".

Po jejich představení jsem si ani nestihl v pauze dopít zakoupené pivo a už se na podium vyhoupl Afarastafa se zarudlými oči a s DJem Ba2Sem za zády. Osobně jsem byl zklamán neúčastí Joa D který donedávna tvořil polovinu tohoto Jihlavského dua a kvůli rozporům právě s Afourastafou akci bojkotoval. Afarastafa sám lehce zaimprovizoval a oproti původnímu programu odprezentoval především tracky z alb True Hip Hop (na kterém jsem částečně hudebně vyrostl) a One Musika na kterých byl jen on sám. Nakonec nezapoměl ani vyzvat k propuštění uvězněného reggae zpěváka Buju Bantona který byl nedávno odsouzen na deset let do vězení. Jejich představení bylo značně energické což mělo za následek mimojiné propocení tílka hlavního aktéra skrz naskrz.

Během a po vystoupení Afarastafy se začala louka i s parkem citelně zalidňovat, a před dalšími výstupy se podle mého odhadu vyšplhal počet účastníků akce na 350 lidí. Tou dobou se již odhadem blížila čtvrtá hodina odpolední, a hlad mne poprvé v životě přiměl ozkoušet veganské jídlo z přilehlého stanu. Vždycky jsem byl vůči tomuto druhu stravy předpojatý, jelikož jako průměrný čech jsem zvyklý na "guláš se šesti" s pořádnou dávkou masa a jídlo které neobsahuje žádné živočišné produkty ve mě vyvolává značný pocit exotiky. Navzdory původnímu pohledu jsem ovšem zakoupený "Veganburger" (tvořený rozřízlou houskou se zeleninou, kečupem, hořčicí a náhražkou masa) shledal nejen poživatelným ale také chutným, a o několik výstupů později jsem si ho znovu zakoupil.

Na delší přemýšlení o veganské stravě jsem již ale neměl čas jelikož se na podiu mezitím objevila moje oblíbená Havlíčkobrodská skupina s názvem Memento Mori což v latině znamená něco jako pamatuj na smrt. Mezi vzdělanými a kvalitně vypracovanými texty týkajícími se protirasistickou, sociálně kritickou nebo třeba i filosofickou (otázka náboženství) tématikou skupina vybízela lidi k zapojení se do kotle pod podiem který zvolna rostl a na konci výstupu Mementa Mori čítal asi 250 osob.

Lidé ovšem ve většině byli více než na Memento Mori zvědavi na následující Slovenskou populární crew Dramatikz s Radikalem v čele a s DJem Yakshou za gramcem. Dramatikz předvedli během výstupu dobrou spolupráci s publikem když vyzývali už asi 350-ti hlavý kotel ke skandování "Antifa" nebo vybízeli ke zvedání rukou při otázkách kdo tu je a není nácek. Krom antirasismu přidali Dramatikz k dobru i trochu toho humoru, a i když jejich hudební projev není zrovna mým šálkem kávy (ale nebráním se mu), tak úspěšně zvládli úkol přivést do Centrálního Parku více lidí.

Pod oranžovou oblohou podvečerního Centrálního parku se pak na stagi objevili Iron Kap a Grimy kteří předvedli svůj drzý rap, lehce možná stylově srovnatelný s raným rapem Jižních Pionýrů. Jejich prezentace hip hopové drzosti vyvrcholila v okamžiku kdy si jeden z nich vybral člověka v první řadě s pivem, vytáhl ho na podium, o pivo ho okradl a se slovy "Já tě neznám" nebo "Ochranka!" ho poslal pryč. Také přidali i lehkou několikasekundovou "Capoeira choreografii" Na podiu se objevil na chvíli i speciální host Nironic. Během jejich představení opět kotel lehce prořídl zhruba na 300 lidí.

Většina lidí poté zůstala u podia nebo na trávníku sledujíce Breakdance show kde skupinka B-Boys a dvě B-Girls předváděli svou vydařenou choreografii, kterou z poza gramce kontroloval DJ Smog který kromě podílu na práci s moderováním byl viditelný buď na podiu nebo pod ním narozdíl od většiny ostatních interpretů často odpočívajících a připravujících se v backstagi. Já jsem si šel zatím odpočinout a posilnit ke stanu s veganským občerstvením a několik okamžiků jsem poté využil k bližšímu prozkoumání parku, stánků s oblečením a propagačními materiály Antify a GNWP. Zakoupil jsem 30 samolepek GNWP za slušnou cenu 30 Kč.


Nedlouho poté se na podiu objevila další Slovenská crew s názvem RSG (Ružomberská Stratená Generácia) předvádějící kvalitní rap o touze po svobodném životě bez rasismu a předsudků. Vystoupení to bylo hodně pohyblivé a energické a pozice si na podiu aktéři měnili rychlostí hry ve skořápky. Kotel se mezitím rozšířil mým nepřesným odhadem asi na 400 lidí a celkem asi 800 lidí se nacházelo tou dobou v parku.

S.C.U.R. je název crew která nastoupila po RSG s undergroundově známou osobou ve svém středu Foggym Foggoshem. Foggy sám se dostavil na podium s batohem. S.C.U.R. připoměli svoje plánované album "Periférie" a upozornili na nebezpečí rasismu. Zároveň si také našli čas pro reprezentování Jižního Města. Opět se jim velice vydařila spolupráce s publikem a to hlavně když při otázce "Máte rádi underground" publikum odpovídalo "Máme rádi underground"

Po vystoupení této crew už téměř úplně ovládla Centrální park tma. Počet účastníků se opět zvýšil odhadem na asi 600 lidí pod podiem a asi 900 celkem. Byl jsem také příjemně potěšen přítomností lidí z jiných subkultur jako od Reggae, Punku a Skinheads. Pár účastníků už bylo evidentně posilněno alkoholem a tak si mohli naplno užít společně s těmi co řídí (tedy mnou) a ostatními střízlivými další Slovenskou skupinu Kruscifix. Crew ve vlastních skupinových trikotech vyždímala ještě poslední zbytky sil z unavených přihlížejících a zopakovala už tolikrát vyřčenou message celého festivalu na svých tanečních beatech i mimo ně. Člen jejich crew se také zmínil o tom jak ho na nějakou dobu uvěznili za konopí (přesnější příčinu neznám, možná se jednalo o prodej, možná ne).


Celý festival zakončil před asi tisícihlavým kotlem (z celkem asi 1500 lidí co byli roztroušení po celém parku) člen známý člen skupiny PSH a velké zvíře v labelu Bigg Boss Wladimir 518 který speciálně zdůraznil message celého festivalu když prozradil pár zkušenností s nácky ze svého života, poděkoval Antifě a vyzval k oplácení násilí náckům. Proto také prvních několik svých tracků prorecitoval bez beatu aby se lidé více soustředili na text. Nakonec přece jen přidal asi dvě svoje skladby se vším všudy a tím celý festival skončil.

Děkuji všem co festival Hip Hop Wars uspořádali nebo jakkoliv pomáhali s jeho organizací, či jen vložili peníze do kasičky. Také samozřejmě děkuji za sebe všem lidem co se zúčastnili protože čím víc nás bude v myšlence celého festu pokračovat, tím bude Hip Hop komunita zdravější

-Amage









Žádné komentáře:

Okomentovat