http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

1. 6. 2012

Čeká nás "Zuno revoluce" ?

     Ten, kdo v poslední době alespoň trochu sledoval tvorbu některých Českých, Slovenských, ale i zahraničních rapperů, tak si určitě povšiml změn v tématech která jí tvoří. S tím, jak se mění nálada ve společnosti se logicky mění i poptávka témat které rappeři ve svých tracích probírají. Může se tak stát, že rapper který dřív dával ve svých klipech na odiv svůj majetek, může nyní vést odbojné texty proti bankám zastupujíce 99% společnosti.




     S tím, jak hospodářská krize doléhá na země Jižní Evropy a také na Spojené státy Americké a další, přirozeně narůstá i odpor řadových občanů jednotlivých zemí vůči systému, který nerovnoměrně rozdělil světové bohatství ve prospěch úzké skupinky lidí, kteří zneužívají těch chudších pro svůj účel. Chudší lidé se ovšem ve většině radikalizují do boje "za dobrou věc" aniž by vlastně věděli za co bojují. Takoví lidé bývají velmi snadno zneužitelní líbivými hesly v podobě boje za svobodu, lásku a mír, a jediným jejich skutečným požadavkem bývá odstoupení vlády.

     Toto si velmi dobře uvědomují nahrávací společnosti a nejspíš i samotní rappeři, kteří v poslední době zneužívají společenskou náladu ve svůj prospěch. Je jen velmi těžko určitelné čí revoluční snaha je skutečná, čí je založená na nesmyslech a čí je tvořená čistě pro osobní obohacení.

     Například v tvorbě a aktivitách Majka Spirita můžeme naleznout veliký paradox. Pokud si například pustíme jeho track "Rebel" který nahrál společně se Suverenem, tak kromě toho že se tam pokouší o choreografické prvky ne málo podobné 2Pacovi, si můžeme dále všimnout jeho odkazování na další historické postavy jako Martin Luther King, Gándhí nebo dokonce Che Guevarra (cituji "Možeš plakat že ten systém šance nevytvárá, alebo staň sa mužom činu jako Che Guevarra")

                                                  Majk Spirit feat. Suvereno - Rebel


     Tento track, který mimo jiné oslavuje svobodu myšlení a kritizuje systém je ve značném kontrastu s další aktivitou kterou Majk Spirit vyvíjí, a tou je jeho spolupráce s Raiffeisen bank na kartách "Zuno". Doslova se na stránkách www.zuno.eu píše "Vieš čo Zuno karta spravila pre Hip Hop? Dává DVD Majka Spirita zadarmo." ( Link na nabídku banky ). Očividně je to bankou myšleno jako ohromný dar pro Hip Hopovou subkulturu, které podle svých slov pomáhá. Posouzení nechám na vás. Samotná chvála Che Guevarry jakožto člověka co po Kubánské revoluci popravoval politické odpůrce ovšem nemusí být pro revoluční aktivity nijak příznivě přínosná.

                                                  Teaser Majka Spirita na jeho DVD


     Kromě Majka Spirita tu samozřejmě máme spousty dalších, co se snaží nějakým způsobem využít protisystémových nálad ve společnosti. Netýká se to zdaleka jen Hip Hopové subkultury, ale například i extrémistických politických stran jako je DSSS, která se snaží v dobách krize zneužít roztrpčení ve společnosti pro svůj osobní prospěch. Zneužívajíce krize a xenofobie můžeme z hrdel jejich představitelů zaslechnout populistická a extrémistická řešení která v konečném důsledku vedou k útlaku menšin a primitivnímu nacionalismu. Právě tato populistická a xenofobní hesla jsou bohužel přesně to co chtějí někteří občané naší republiky slyšet k tomu, aby si ospravedlnili svoje jednání a myšlenky sami před sebou, a tak se může jedinec stát ze svého přesvědčení "bojovníkem za správnou věc", aniž by sledoval následky svých činů. Jakožto "bojovník" se pak cítí loajální vůči této straně a má pocit, že její podpora mu přinese řešení krizové situace.
                                          Potencionální dárce z Facebookových stránek DSSS


     To, že člověk je ochotný daleko více se za sebe obětovat když věří že dotyčná organizace či rapper dělají či podporují správnou věc si nejspíše plně uvědomují i v Mafia Records. Jak jinak by šlo vysvětlit že místo dřívější, a stále ještě aktivní podpoře neonacistických rapperů, nyní podporují i Revoltu, člověka který taktéž podporuje "Che Guevarrovskou revoluci" kterou se snaží zabalit do líbivých textů o svobodě ? Dost možná si v Mafia records uvědomují,  že dobrý způsob jak znovu přimět posluchače aby místo stahování alb podporovali umělce a labely jejich koupí, je dát jim ideál k následování. Proto vyzývám všechny posluchače Rapové hudby tímto k opatrnosti...








2 komentáře:

  1. Dobrej článek, otázka kolik náctiletých s rovným šiltem si to přečte a pochopí to . Chosé

    OdpovědětVymazat
  2. Napsané zajímavě i dobrá úvaha, ale myslím, že většinu mladších hip hoperů to nechá chladnými, protože řešit nějaké hlubší úvahy je často nad jejich možnosti...
    Kritika Che Guevary mi přijde silně nemístná, s ohledem na jeho revoluční činnost a odkaz...
    FreddyX

    OdpovědětVymazat