http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

17. 6. 2012

Literatura o Romech a pár slov...


Co dělat v době mediální manipulace, rasismu, špatné ekonomické situace a vypjatých emocí? Vzdělávat se, hledat, ptát se proč.
V České republice existuje něco jako kultura chudých. Je to celosvětový problém, kdy velmi chudé vrstvy lidí vytváří svoji vlastní separovanou kulturu. U nás se to týká některých lidí z romského etnika. Stát má prostředky, jak ten problém řešit. Má zákony, jak vymáhat dodržování sociální pomoci a jak vymáhat školní docházku. Ovšem co nikdy stát neudělá je vytáhnutí lidí z chudoby, protože stát se už dávno nezodpovídá lidem, ale korporacím. "Bílá majorita" tedy legitimizuje jejich chování.
Navíc tu vzniká ta výhodná situace pro elitu, z níž plyne, že než aby lidé analyzovali problém skutečné sociální nerovnosti, označí za viníka „Cigány“, protože ti nás „okrádají na dávkách“. No inu co takový Rom „nakrade“ za rok, to se přerozdělí v resortu ministerstva obrany za pár vteřin. Který ministr by pak chtěl takového falešného nepřítele odstraňovat? Hitler měl Židy, bolševici západní agenty a trockisty, Česko asi Romy.
Uvědomte si prosím, jak je hloupé spojovat kriminální činy se vzhledem. Když vašeho bratra zabije slutý chlap s brylemi, obviníte všechny tlusté brýlaté? Tak proč tolik lidí na ulici hodnotí druhé podle vzhledu, podle pigmentu ve váři? Nesmíme nikdy zapomenout, kam až lidská nenávist může zajít.


Několik dobrých tipů na čtení k problematice Romů:

Romové v českých zemích v letech 1945-1989 (Nina Pavelíčková)
"Shrnující historická studie osvětluje historii a postavení Romů v českých zemích po II. světové válce a v období komunistického Československa. Text zahrnuje ve stručném přehledu také původ a historii Romů do roku 1945, nabízí soupis základní literatury k tématu."

http://uloz.to/xNno7sQ/pavelcikova-2004-romove-v-ceskych-zemich-v-letech-1945-1989-pdf


Rómsky dejepis (Arne Man) 
"História Rómov na Slovensku, príbeh o ich putovaní z indickej pravlasti, cestách po Európe. Množstvo zaujímavých informácií o tradičných remeslách, výrazných osobnostiach a slávnych rómskych muzikantoch."

http://uloz.to/x4quCYk/romsky-dejepis-zip


Kapitoly z dějin Romů (Jana Horváthová)

"Jde o jednu z nejlepších a nejucelenějších odborných prací v oblasti romské problematiky v historickém kontextu. Autorka se zabývá mnoha různými historickými tématy: od původu Romů, jejich odchodu z pravlasti, přes vývoj vztahů mezi Romy a Evropany, jejich usazování v českých zemích, genocidu až po nedávnou současnost. Publikace také obsahuje galerii významných romských osobností."

http://www.varianty.cz/cdrom/podkapitoly/d01kapitoly.pdf
nebo
http://uloz.to/xbAShna/kapitoly-z-dejin-romu-horvathova-j-pdf


Cesty Romů / Romano Drom 1945-1990 (Eva Davidová)

"Kniha se zabývá změnami v postavení a způsobu života Romů v Čechách, na Moravě a na Slovensku. Popisuje např. tradiční řemesla a způsob obživy, změny ve stravě a domácím hospodaření, specifika odívání, lidové náboženství, migraci Romů ze Slovenska do České republiky, státní řešení tzv. cikánské otázky za totalitního režimu a situaci Romů od listopadu 1989 do konce roku 1990."

http://uloz.to/xx2Rr9h/eva-davidova-cesty-romu-pdf


Žádné komentáře:

Okomentovat