http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

29. 6. 2012

Skinheads a hiphop vo východnej scéne vol. 2

Tento článok nadväzuje na text o subkultúre skinheads a splývaní hudobných žánrov, publikovaný minulý rok. Znova sa budeme venovať kapelám z bývalého východného bloku, hlavne Ruska. Tentokrát sa pozrieme na ďalšie nielen hudobné formácie a tiež Vám predstavíme novinky od minule spomínaných kapiel. Davay hiphop!



Pre tých, ktorí si nepamätajú na predchádzajúci článok, alebo sa k nim nedostal, môžete ho zhliadnuť rovnako na tomto blogu pod názvom "Skinheads a hiphop vo východnej scéne". Chcel by som poďakovať čitateľom prvého článku za reakcie a korekciu niektorých faktov. Poďme sa ale rovno vrhnúť na popis jednotlivých kapiel.


Полтора Землекопа (1.5 zemlekopa)

Poltora zemlekopa je jednočlenná kapela - rapový projekt speváka ska/reggae kapely Battletoads (ktorá nedávno ukončila kariéru) z ruského mestečka Ryazaň. Tento interpret je označovaný ako working-class hiphop, no pre ujasnenie treba povedať, že jeho texty sa vyznačujú sociálnou tematikou (kritika politickej situácie a represií voči antifašistom). Zemlekop má veľmi svojrázny flow, ktorý sa dá pomerne ľahko rozpoznať medzi ostatnými formáciami a pomerne orginálne beaty. Na konte má zatiaľ 2 celé albumy (Kaznit,nelzya pomilovat a Proizvodstvennaya trauma) a nejaké demá. Celkom aktívne tiež spolupracuje s ďalšími rapermi, napríklad s predtým spomínaným Daggerom.

Download: http://www.mediafire.com/?u1yj9stg4a43o18




Gorrila Mob

Táto partia nemá vydaných veľa nahrávok, no o to drsnejšie znejú tie, ktoré je možné si vypočuť. Tu tažko hľadať nejaké filozofické zamyslenia, toto je pouličný gangster shit. Tracky popisujú pouličnú situáciu a útočia na typický ruský rasizmus.

Prvé slová v tracku "Ohoľ si hlavu" hovoria za seba "My sme nevyliezli z klubov, my sme vyliezli z ulíc, ten kto sa nám postavil dostal do zubov" a ešte Vás obohatím refrénom "Davaj hlavu dohola kurva chápeš, lebo si na našom rajóne chápeš?!". Aj keď beaty v ich trackoch nie su nejak extrémne vymakané, oceňujem na tejto kapele, že si berú typickú pouličnú agresivitu od černošských interpretov ako Onyx alebo Public Enemy.

Download: http://www.mediafire.com/?67cfymcz2jyr336

SOTS (Slogan of the Streets)

Sami seba popisujú ako ostro sociálny hiphop projekt zo St.Petersburgu. Sú to zákony ulíc, kapela spieva o tom, čo sa deje v jej okolí, o tom čo pred nami skrývajú. Proti policajnej nespravodlivosti, proti prejavom nacizmu, samozvanej autorite štátu a podobne.

Download: http://www.mediafire.com/?h74furmatu3hard





BLS (Badline Syndicate)

Za touto skratkou sa skrýva viac ako len graffity crew. Ide o veľkú crew, ktorej korene sa rozšírili zo St.Petersburgu cez Moskvu do ďalších miest. Okrem graffity sa venujú aj rapu, organizovaniu akcií v spolupráci s 1315 (platforma ľudí organizujúcich hiphop a graffity jams v Rusku, hlavne St.Petersburgu), antifašizmu a streetfightom. BLS crew má medzi pouličnými crews povesť ľudí, ktorí stoja jeden za druhým a nezabúdajú, žiadne provokácie nenechajú len tak. Niektorí militantní členovia sa zapájajú do pouličných bitiek s fašistami, pomáhajú s ochranou hiphop/hardcore koncertov a samozrejme aj samotné bombenie ulíc môže občas vyústiť do konfliktu so spoluobčanmi, hlavne tými v uniformách. Veľa členov kapiel spomínaných v článku (tomto aj predošlom) pôsobí v tejto graffity crew. Za všetkých možno spomenúť graffity umelca LocoFox, ktorý okrem Moskvy skrášlil aj Európske mestá a New Yorkské metro, čím si vybudoval pomerne veľký ohlas po svete. Mnohí už určite tušia, že jeho korene sú taktiež v skinheadskej/hardcorovej subkultúre.

by Loco Fox (locofox.org)




http://www.youtube.com/watch?v=62Fo-i0JVpA



Ako sme sľúbili, prinášame aj novú tvorbu niektorých kapiel z minulého článku, vo forme youtube odkazov:

10-side (chuligánsky hiphop z radov Partizánu Minsk) tvoril pomerne dosť a výsledkom je niekoľko nových trackov a čoskoro pravdepodobne aj celý album:




Staršia vec od hardcorovej kapely Villainz United a rapera Pirato, pomerne temný skoro až horrorcore štýl



Pre dnešok to je všetko, nezabudnite si vypočuť ukážky tvorby, ktoré sme sem prácne zozbierali a tešte sa na ďalšie pokračovanie. Tentokrát sa pokúsim ho zosmoliť skôr než po trištvrte roku. Ďakujem všetkým za ohlasy, držte sa!

1 komentář: