http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

19. 10. 2012

Malcolm X - Potomek neznámého předka (Český rozhlas Leonardo)


Český rozhlas se poměrně zodpovědně rozhodl věnovat část svého mediálníhi prostoru Malcolmovi X. Publikujeme zde záznam z rádia a stručný článek o jeho životě, ze stránek rozhlasu.

"Muž, který se zapsal do dějin amerického boje černochů za občanská práva jako Malcolm X prožil svůj krátký, ale intenzívní život celkem se třemi jmény. Každé je přitom úzce spjaté s danou životní etapou, v níž se Malcolm nacházel a nepřímo také vyjadřuje jeho proměňující se vztah k americké společnosti. A jaká jména tento aktivista vystřídal?"


Záznamy z pořadu Sedmý světadíl, kde o Malcolmovi hovořila N. Bosničová. A to sice 10.6.2009 a 24.6.2009
http://www.uloz.to/xtz4VtA/n-bosnicova-malcolm-x-mp3


Malcolm X a Muhammad Ali
Narodil se v roce 1925 jako Malcolm Little. Příjmení svého otce, baptistického pastora a přesvědčeného rovnostáře, nosil takřka 30 let. Tato první etapa Malcolmova života nebyla nijak dobrá. Spadá do ní dětství na nesnášenlivém americkém středovýchodě, rasové pronásledování, zavraždění otce Ku Klux Klanem, nervový kolaps matky a výchovné ústavy. Malý Malcolm záhy nastoupil na cestu, která vedla přes polepšovny pro mladistvé až do vězení. Tam se dostal po několika bouřlivých a ilegální činností naplněných letech v Bostonu a zejména Harlemu, kde spolu se svým černým přítelem a bílými milenkami vykrádali byty a prodávali drogy. V roce 1946 byli chyceni a postaveni před soud. Vynesené tresty plně odrážely náladu doby. Za drobnou trestnou činnost, za kterou se obvykle dávaly dva roky, dostal Malcolm Little, pěstující opovrženíhodný mezirasový sex, 10 let natvrdo. Jeho přítel dopadl podobně, tresty bílých dívek byly mnohem mírnější.
Dlouhá léta vězení měla na Malcolma paradoxně pozitivní vliv. Skrze své spoluvězně se seznámil s poměrně nedávno založenou organizací The Nation of Islam. Černí muslimové v ní sdružení si v bílé Americe vytvořili vlastní nezávislý a fungující svět. Právě sebevědomí a soběstačnost této komunity Malcolma okouzlily a rozhodl se k ní přidat. Ale pobyt v žaláři byl pro černošského aktivistu významný i v jiném směru. Dlouhá léta svého trestu trávil intenzívní četbou a sebevzděláváním. Četl prý tolik, až si zkazil oči a musel začít nosit později k němu neodmyslitelně patřící brýle. Díky tomu z vězení nakonec vyšel úplně jiný člověk, než jaký do něj nastoupil.
V roce 1952 byl Malcolm Little podmínečně propuštěn. V té době si již několik let dopisoval s Elijahem Muhammadem, hlavou The Nation of Islam. Jakmile se dostal na svobodu, zamířil za ním. A zde začíná druhá etapa Malcolmova života. V roce 1953 vstoupil do The Nation of Islam a na znamení svého opovržení bílou společností zatratil jméno Little, které podle učení černých muslimů jeho dávno zapomenutým předkům dali bílí otrokáři a přijal namísto toho přídomek X, odkazující na neznámý původ. Z Malcolma X se stal kněz a mluvčí The Nation of Islam a spolu se svými novými bratry se podílel na rozšíření vlivu komunity a razil co největší rasovou segregaci, již viděl jako jedinou možnou cestu soužití bílých a černých Američanů.
Malcolm X a Martin Luther King

V nadcházejícím téměř desetiletém období se vypracoval na nejviditelnější postavu celého The Nation of Islam a proslul ostrými výpady na adresu bílé většiny. Jeho stoupající vliv se mu ale nakonec stal osudným. V roce 1963 jako první a také jediný člen v historii The Nation of Islam komunitu opustil. Důvodů bylo několik. Sám Malcolm se trpce zklamal v postavě Elijaha Muhammada, jenž navenek sice hlásal zásady spořádaného života, ale sám přitom žil jako každý jiný hříšník. Na druhé straně, velikost Malcolmovy osobnosti začala být pro vůdce komunity nepřípustná. Vše zdánlivě vyústilo pouze v ono bezprecedentní zřeknutí se komunity, ovšem po dvou letech se ukázalo, že The Nation of Islam se tak lehce zavrhnout nedá.
Zde začíná poslední, kratičká etapa Malcolmova života. Po zklamání z černých muslimů se Malcolm vydal na pouť do Mekky poznat, jaká je skutečná podstata islámu. Na svých cestách zjistil, že toto náboženství je plně univerzalistické a že přistupuje ke všem lidem stejně. To, že se potkával s bělochy, kteří mu sami od sebe říkali bratře a nijak neodsuzovali jeho barvu kůže, se pro něj stalo zásadní zkušeností. Nadšen světem, který se před ním otvíral, přijal nové muslimské jméno a do Spojených států se vrátil jako El-Hajj Malik El-Shabazz. Založil Organizaci Afroamerické jednoty a pokoušel se problémy útlaku na základě odlišné barvy kůže vynést z kontextu Spojených států a zasazoval se za univerzální rovnost ras. Žádné významné kroky za tímto cílem už ale nepodniknul. Na veřejném vystoupení 21. února 1965 na něj bylo z bezprostřední blízkosti vystřeleno 15 ran z brokovnice. Jeho vrahy, jak se později ukázalo, si najala The Nation of Islam. Ta v charismatickém a davy oblíbeném Malcolmovi viděla svého úhlavního mocenského nepřítele.

Autor:  Lucie  Christovová

Žádné komentáře:

Okomentovat