http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

11. 11. 2012

Hádej, kdo přijde na večeři / Guess Who's Coming to Dinner (1967)

Film, který vzniknul v době, kdy USA stále trápily problémy zakořeněného rasismu. Problémy s Ku Klux Klanem, předsudky a rasovou segregací.
Film není ani tak zajímavý svým dějem, tedy pigmentem "bílé" děvče jde rodičům představit svého pigmentací tmavšího "černého" snoubence. Rodiče ovšem ani netuší, o existenci černého přítele a ani nic o jejich plánech na velmi brzkou svatbu. A to vše v době, kdy stále v některých státech USA byli mezirasové svatby ilegální.
Hlavní hloubkou filmu je psychologie postav, která je hereckými výkony a scénářema obnažena až na dřeň. Obstojí rodiče, které okolí vnímá jako pokrokové liberály, když mají přijmout Afroameričana do rodiny? Je důležitější pohled okolí, osobní štěstí, láska, ego nebo předsudky?
Jeden z nejlepších filmů na téma rasismus, který byl kdy natočen. O to silněji rezonuje v naší společnosti. Stačí si jen představit českou dívku, jak si domů vede romského chlapce...
V hlavních rolích se mimojiné objeví Sidney Poitier, který se také objevil v tématicky podobném filmu Útěk v řetězech a který jako první černoch udeřil bělocha ve filmu V žáru noci, který vzniknul ve stejném roce jako film Hádej kdo přijde na večeři.

http://ulozto.cz/xwGhuRb/hadej-kdo-prijde-na-veceri-1967-dvdrip-czdub-xvid-avi

Žádné komentáře:

Okomentovat