http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

23. 2. 2013

Rapmanifest - 26.4.2013 v Olomouci + rozhovor Chossé

  
     Na konci dubna se v Olomouckém U-klubu chystá velevýznamná akce, která ponese charakteristický název Rap Manifest. Celý projekt se totiž zcela určitě ponese v manifestačním duchu za očistu Hip Hopu od komerce. Jeho organizátoři se navíc chystají krom hudby návštěvníkům přiblížit i řadu různých antiautoritářských postojů, představených v na místě distribuovaných časopisech a jiných textech, čímž chtějí dokázat nepřizpůsobivost Hip Hopu vůči politickému systému. Na co se mohou návštěvníci těšit jsme se zeptali jednoho z organizátorů, který si říká Chossé.

   


     HHM - Můžeš sám sebe nějak představit čtenářům a přiblížit jim svojí roli kterou hraješ v tomhle projektu ?

     Na intrenetu používám pseudonym Chossé. Jsem jen obyčejnej mladej kluk kterej obrážel jako nactiletej koncerty jen kvůli tomu se opít. Tak nějak jsem chodil na ty rapové párty. Postupem času jsem přišel na to, že pití mi moc nesedne, nezvládám dobře pochytit text a celkově z toho nic nemám. Pak jsem s tím sekl, a začal víc poslouchat. Zhrozil jsem se, na co sem to chodil. Jsem prostě nasranej fanoušek rapu kterýho rozčiluje komerce, používání rapu jako reklamy na výrobky (viz Majk Spirit), a hlavně že rap jako prostředek vyjadřovaní začínají používat ruzní rasisti a jim podobní. V tomto projektu mám roli organizátora, stejně jako všichni ostatní. Jen rozdíl je v tom, že kontakty a zkušenosti mám asi jako jediný já. Zbytek se podílí finančně, pomocí při výlepu nebo s chystáním sálu a zajištením klidného pruběhu.
Afarastafa

     HHM - Tím jsi tak trochu naťukl i mou další otázku, ale zajímalo by mě co vás konkrétně jakožto kolektiv motivovalo k tomu uspořádat takovouto akci, respektive čeho se touto činností snažíte dosáhnout ?

     První a asi hlavní cíl je publiku ukázat, že kvalitní rapy zní jinak. Dj není ten co pouští přes notebook z nějakýho mediapalyeru, a celkově že hip hop není poza ale život. Za druhé chceme lidem na místě přiblížit ruzné antiautoritářské myšlenky o kterých se na školách raději neučí, a za třetí pokud vše vyjde tak jak má, bude na místé i veganské občerstvení. Proč neukázat i jak se dá alternativně stravovat, když tento koncert je alternativou k většinovému dění v Olomouci ?

     HHM - Ok, Podle vašeho prohlášení na stránkách tohoto projektu a toho co jsi uvedl se stále bavíme o čem Hip Hop není. Zajímalo by mě tedy co pro tebe a tvé spolupracovníky Hip Hop znamená a jak si představuješ jeho zdravé působení ?

     Nechci mluvit za všechny. Pro mě samotného je hip hop styl nespoutaného života. Bouření se proti zavedenému řádu.Užívaní života, buď jako divák, nebo přímo jako umělec provozující nejaký z elementů hip hopu. Byl bych velice rád, kdyby vznikalo více komunit, ruzné party mladých, co by se potkávaly na ulicích, v klubech a mezi sebou si předávaly dovednosti,zkušenosti a hlavně znalosti o této kultuře.






     "Rap manifest, "underground vrací úder",je koncert, který proběhne na jaře. Akce reaguje na převážně komerční rapovou scénu naší malé země. Máme dost používání hip hopové subkultury jako prostředku pro vydělávání peněz. Tato kultura není o penězích, autech, vilách a další bezduché zábavě. Hip hopová undergroundová scéna má spoustu zvučných jmen, které vystoupí na tomto koncertě a mají toho rozhodně mnoho co říct. V distru najdete spousty časopisů, letáků, hudebních nosičů a podobných věcí týkajících se vzniku a historie hip hopové subkultury. Sortiment bude obsahovat i texty zabývající se současnými sociálními problémy, jejichž kořeny vidíme ve stávajícím systému . Ani jiný autoritařský systém není řešením." 

           - prohlášení organizátorů Rap Manifestu na jejich stránkách






     HHM - Na této akci se objeví z oblasti Hip Hopového undergroundu řada známých umělců. Můžeš tedy čtenářům přiblížit na koho se mohou na podiu těšit, a proč zrovna tito lidé se vám zdáli vhodní pro spolupráci na tomto projektu ?

   Jo, bude to dost našláplý. Jako headliner je Dj Bass, který s dalšími položil základní kameny vubec rapové hudbě tu u nás v ČR. Spolu s ním přijede raper Foggy Foggosh, který svými texty provokuje k zamyšlení. Oba z Prahy a oba z crew SCUR. Z Brna k nám dorazí dva členové legendární skupiny Naše věc. Konkretné Scissal a Kolpa. Jejich lyrika, podle mého nemá snad žádnou konkurenci na naši scéně. Za Jihlavu dorazí Afarastafa. Tento mladý talentovaný zpěvák/raper svojí energickou show a skvělými texty rozproudí krev každému. a přímo z Olomouce mistí rapová banda BTC crew a Dj AK. Tito lidé mají co říct.Umí to kvalitně podat a na to jaké maji shopnosti a možnosti jsou skromní.

     HHM - Tak to je jistě dobrá motivace pro návštěvu téhle akce. V poslední době si všímám, že definovat undergroundového rappera není zas až tak jednoduché. Hodně kritiky například padá na rappera Revoltu, který svoje revoluční rýmy vytváří ve spolupráci s nahrávací společností která nepochybně dělá z rapu svých spolupracovníků byznys. Ovšem na druhou stranu když se podíváme na americkou scénu tak bychom dost možná tady v ČR hodně dnes známých rapperů ani neznali kdyby nespolupracovali s nějakou silnou nahrávací společností. Zajímalo by mě co si o tom myslíš.

     Radši se nezaprodat. I když cesta k uspěchu bude delší a trnitá, talent se vždy dostane na světlo dění. Učel nesvětí prostředek takže radši zustat čistej a nekamarádíčkovat se s takovýma labelama který z toho jen rejžujou prachy. To vše ale musí zvážit ti rapeři, kteří si budují jméno. Osobně si hodně cením těch, kteří to zvládli i bez toho, aby je někdo tímto způsobem tahal nahoru.

DJ Ba2S
     HHM - Jak už jsi nastínil, tak tato akce se netýká pouze jen Hip Hopu jako takového, ale že se snažíte otevírat diskuzi k různým sociálním a politickým tématům. O jaká témata všechno jde ?

     Hlavní téma je antiautoritařství. Nastínit možnosti jak žít bez potřeby mít nad sebou někoho kdo tomu velí.Tech témat je více ale bude lepší když se s nimi návštevníci seznámí na místě. Nechi vše prozrazovat ,) 

HHM - Rozumím, a můžeš alespoň prozradit něco z toho co všechno bude součástí akce krom hudby ?

     Tak především distra s tiskovinami, týkající se právě těchto anitiautoritařských témat. Potom další materiály, které přiblíží vznik a historii hip hopové kultury. A jestli se zadaří, tak i veganské občerstvení.

     HHM - Je Rapmanifest jednorázová akce, nebo někdy v budoucnu plánujete uspořádat celou akci znovu ? Na čem by to případně záleželo ?

     Tak tohle je podle mne otevřené. Nejsem jediný pořadatel, ale sám za sebe už nechci dělat jen čistě rapové akce. Proto by asi ani název už nebyl nejvhodnější.Pokud by ale ostatní, co se nějakým zpusobem podílí chtěly tuto akci dělat pravidelně, určitě bych jim rád vypomohl.

     HHM - Tak já si myslím že pokud to čtenáři dočetli až sem, pak vědí to důležité proč přijít na tuto akci. Přesto se chci zeptat zda bys nechtěl závěrem něco říci o Rapmanifestu co tu ještě nezaznělo, nebo zda bys nechtěl něco vzkázat čtenářům Hip Hop Molotowu ?

     Neděláme to pro prachy, ale pro tuto kulturu. Doraž a ukaž tím, že ti není jedno to, co udělali z rapu. Nebudeš litovat.

http://rapmanifest.webs.com/


Žádné komentáře:

Okomentovat