http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

15. 3. 2013

Brooklyn: Nepokoje v ulicích po usmrcení mladíka policií

   Pozdního večera dne 9.3.2013 se ozvala v Brooklynské části čtvrti Flatbush střelba, která usmrtila teprve šestnáctiletého Kimani Graye. Střelcem byl policista v civilu, který vypálil do mladíkových zad celkem jedenáctkrát, z čehož sedm nábojů zasáhlo Grayovo tělo.  Po incidentu se v této New Yorské čtvrti zdvihla vlna odporu na kterou úřady zareagovali vyhlášením stanného práva.




     Už více než dvacet let uběhlo od brutálního útoku policistů na Rodneyho Kinga v Los Angeles, po kterém se místním policistům vymklo kontrole mnoho chudých oblastí města ve kterých zavládl chaos a s ním spojené rasové násilí a rabování. Místní převážně afroamerická městská chudina se tehdy již odmítla dále spokojit s rasistickým přístupem úřadů a zejména policie, která byla v historii mnohokrát právě státními úředníky vyslána, aby exemplárně skoncovala s jakýmkoliv náznakem odporu. Více informací v našem starším článku na toto téma.

Útok na Rodneyho Kinga tak jak ho zachytil na kameru svědek. Vpravo Rodney King


     Tentokrát k podobným událostem dochází na druhém konci země, kde sice problém rasového soužití není tak vážný jako na západním pobřeží, zato zde existuje ve velké míře napětí třídní. Problém je o to vážnější, že tentokrát se nejedná "pouze" o brutální napadení od policisty, ale o usmrcení. Pod kobercem amerických policejních archívů se skrývá mnoho nevyjasněných usmrcení, vražd a napadení, kde nějakou roli sehrál bílý policista, ale o skutečném počtu takových incidentů se nelze nikdy s přesností dozvědět, jelikož zdaleka ne všechny takovéto případy byly policií vůbec nějak zaznamenány.

Kimani "Kiki" Gray
     V případu Kimani Graye proti sobě stojí dvě navzájem protichůdná tvrzení. Policejní verze která se zakládá na výpovědi dvou zúčastněných policistů (jejichž identita je veřejnosti skryta) říká, že si policisté všimli u chlapce podezřelého chování jehož součástí bylo upravování si opasku, z čehož policista vydedukoval, že mladík by mohl být ozbrojen. Poté co policisté v civilu vystoupili z civilního vozu, je údajně mladík začal ohrožovat svým revolverem, který byl následně na místě činu policisty po incidentu zjištěn, na což jeden z policistů reagoval střelbou. Mladík též prý nedbal jeho příkazů. Policista vypálil celkem jedenáctkrát na mladíka který k němu stál zády, a jednou jej zasáhl do levého ramene, do  levého i pravého stehna zezadu, dvakrát zepředu do jeho pravého stehna, jednou z levého boku do hrudního koše a jednou do levého předloktí. K hodnotě tvrzení policisty přispívá také fakt, že Kimani Gray měl již dříve potíže se zákonem.
Jeden z mnoha protestujících kterého si při nepokojích odvedli policisté


     Zcela opačný názor ovšem zjevně zastávají Grayovi přátelé, kteří se v inkriminované době nacházeli na místě činu a také hlavní svědkyně případu Tishana King, která události přihlížela z okna svého bytu. Ta policejní střelbu mediím popsala jako nevysvětlitelnou popravu mladíka, který nebyl ozbrojen a navíc neprojevoval žádné náznaky nebezpečného chování.

Tishana King a její výhled z okna


        "Jeho (Grayovy) ruce byly dole...Kimani začal utíkat"....."Policista vytáhl svou zbraň a začal na Kimaniho pálit"..... "Nemohu tomu vůbec uvěřit že policista vytáhl na Kimaniho zbraň"....."Nebyl k tomu žádný důvod. Kimani se nechoval nebezpečně."

                                                                  - svědectví Tishany King pro media

   
     Následné nepokoje navíc přiživila skutečnost, že policejní komisař Raymond Kelly se nechal veřejně slyšet, že se mu zdá jednání z hlediska policistů v rámci platných předpisů. Čtvrť East Flatbush se tedy brzy stala místem, kde proběhlo množství šarvátek mezi protestujícími a policií, při kterých létaly krom ostrých slov vzduchem například lahve a další předměty. Nutno říci, že velká část protestujících patří mezi místní nemajetné obyvatelstvo a mnoho z těchto lidí má s prací policie také své špatné zkušennosti. Jelikož se nepodařilo protesty rychle potlačit, úřady prohlásili zonu East Flatbush za "Zmraženou zonu" (místo na které neplatí stejné zákony jako na zbytek země a je zde například kontrolována práce novinářů atd.) , čímž rozvázali policistům ruce v jejich dalším konání. Ve středu 13.3. došlo ke střetu při průvodu k uctění památky Kimaniho, při kterém bylo zadrženo 46 lidí včetně Kimaniho sestry Mahnefeh. Střelba na mladíka se navíc odehrála jen několik bloků od místa, kde loni v létě došlo k postřelení Shantela Davise, který byl následně vytažen ze svého vozu a ponechán napospas osudu k vykrvácení na ulici. Tento incident taktéž bývá místními připisován policistům. 

Protesty v East Flatbush

ZDROJE:- http://newsone.com/2277181/kimani-gray-tishana-king-brooklyn/
http://beforeitsnews.com/alternative/2013/03/the-nypd-declares-martial-law-in-brooklyn-2593426.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Kimani_Gray
http://www.youtube.com/watch?v=i5zBj4W397k
http://www.salon.com/2013/03/13/eyewitness_is_certain_teen_shot_by_nypd_had_no_gun/singleton/

Žádné komentáře:

Okomentovat