http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

9. 7. 2014

Class Actions - Rip up The Sun

Class Actions je socialistická rapová skupina ze čtvrti Salford ve městě Manchester v Anglii. Jejími nejviditelnějšími členy jsou rapper s tureckými kořeny Aslan AK, se kterým máme na stránkách HHM uveřejněný rozhovor, a DJ Mike F. Věnují se mnoha aktuálním tématům - zde je to například otevřená kritika britského plátku The Sun a jeho vlastníka mediálního magnáta a miliardáře Ruperta Murdocha. Deník The Sun by se dal přirovnat svým obsahem k deníku Blesk v ČR a osoba Murdocha k Andreji Babišovi, který taktéž disponuje značnou částí českých medií, což se projevovalo například při kandidatuře jeho strany ANO do parlamentu v roce 2013. Video by bylo pro českého posluchače samo o sobě asi těžko pochopitelné, tak jsem se rozhodl k němu udělat hvězdičky a vysvětlivky:-

*Rupert Murdoch - Mediální magnát, vlastnící 9 satelitních televizních sítí
40 televizních stanic
100 televizních kabelových kanálů
40 knižních vydavatelství
175 novinových periodik
1 filmové studio
Snižuje kvalitu celosvětové žurnalistiky pro osobní obohacení a politickou propagandu. Jedná se o velkého sympatizanta amerických republikánů a prezidentů Reagana a George W. Bushe. V minulosti jeho společnosti čelily skandálům v podobě odposlouchávání telefonů, uplácení policistů a dalších kriminálních deliktů.

**V roce 1989 zemřelo 96 fanoušků při fotbalovém zápase na stadionu v Hillsborough vinou překročení kapacity stadionu. Dodnes se vedou spory o to, kdo je na vině. Class Actions vnímají za viníky katastrofy policisty za nezvládnutí situace, zatímco media vlastněná Murdochem vinila hlavně fanoušky samotné.

***Milly Dowlerová byla 13ti letá britská dívka, která byla v roce 2002 unesena a následně zavražděna. Britští novináři se dokázali napojit na hlasovou schránku telefonu Dowlerové, a nějakou dobu vytvářeli spekulaci, zda stále ještě není na živu. Zjistilo se, že mazání zpráv v hlasové schránce, které mělo život Dowlerové potvrzovat bylo činěno automaticky jejím telefonem.

****Tommy Sheridan je skotský socialistický politik, který mimojiné dokázal vysoudit v roce 2006 od Murdochovy společnosti "News of the world" 200 000 liber za jeho neustálé meidální špinění. Následujícího roku se sám stal obžalovaným u soudu, za údajné porušení přísahy v soudním líčení tohoto případu a byl odsouzen na tři roky vězení. Kritici tento případ označují za zmanipulovaný.

*****Kelvin Mackenzie - editor v novinách The Sun, označoval za viníky katastrofy v Hillsborough neukázněné fanoušky Liverpoolu tím způsobem, který se nelíbil řadě pozůstalých po obětech nehody.

******Arthur Scargill, dřívější odborový prezident anglických horníků a obdivovatel bolševiků který později zneužíval konto odborových fondů pro své potřeby.

*******B-Sky-B je televizní a telefonní společnost působící ve Velké Británii, v minulosti se řešily aféry ohledně jejího politického lobby.





Žádné komentáře:

Okomentovat