http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

5. 3. 2015

"Hip Hopový" prezident Hugo Chávéz

Přesně před dvěma lety zemřel prezident Venezuelské Bolívariánské socialistické republiky Hugo Rafáel Chávéz Frías (28.7.1954-5.3.2013) v 58mi letech na rakovinu.


Byl to asi jediný světový prezident, který veřejně podporoval revoluční Hip Hop. Během období jeho vlády Hip Hopová kultura zaznamenala strmý nárůst své popularity, a byla i aktivně podporovaná státem. Nejvýznamějším uskupením tamní scény je bezpochybu široký kolektiv umělců známý jako "Hip Hop Revolución", který ve spoustě tamních měst organizuje Hip Hopové školy s názvem EPATU, o kterých jsme dříve psali >ZDE<. Zde v přátelské atmosféře probíhá s politickým a sociálním přesahem výuka o historii Hip Hopu a Hip Hopových dovedností.

Lowkey při návštěvě Venezuely, v pozadí můžeme vidět
rappery ze skupiny Área 23
Britsko-Irácký rapper Lowkey jednou při návštěvě Venezuely prohlásil, že rap nezemřel, ale pouze se přestěhoval do Caracasu, což je hlavní město této tropické země bohaté na ropu.

Hugo Chávéz sám býval i k vidění mezi hip hopovými umělci, když například jedna z nejznámějších socialistických skupin z Venezuely Área 23 (podle chudého Caracasského barria "23 de Enero" odkud tato skupina pochází) vystupovala v jeho televizním diskuzním pořadu "Aló Presidente", kde mají mimojiné volající diváci možnost pokládat prezidentovi své otázky.

Área 23 a Hugo Chávéz

   Bolívariánský revoluční proces ve Venezuele směřující k takzvanému socialismu 21. století tak měl za následek v Hip Hopu tu skutečnost, že zatímco v okolním světě připomíná hledání socialistických hudebníků hledání jehly v kupce sena, ve Venezuele je spíše problém najít rappera, který by socialistou nebyl. 

Anglicky otitulkovaný track Venezuelského socialistického rappera LionaNueveuna s názvem Revolusoul


Hugo Chávéz R.I.P.

Žádné komentáře:

Okomentovat