http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

19. 9. 2011

Skinheads a hiphop vo východnej scéne

Kto sú skinheads, prečo byť skinhead neznamená byť rasista a ako sa skinheads dostali k rapu. Ak máte radi hardcore hiphop, angažované texty a chcete sa dozvedieť ako vyzerá táto scéna v Rusku, mohol by Vás náš článok o skinheads a hiphope zaujať. Mimo iného sme k nemu pribalili aj videá a kopec ruskej muziky na stiahnutie.



Subkultúra skinheads prešla za 40 rokov svojej existencie mnohými štádiami, no vždy stála na pevnom základe – pracujúca trieda a hudba s čiernymi koreňmi. Pre mnohých ľudí je pravdepodobne šokujúca informácia, že skutoční skinheads nie sú rasisti a nemajú s neonacizmom nič spoločné. Ide o kult, ktorý vznikol koncom 60-tych rokov v Británii. Pri jeho zrode stála pouličná mládež - mods a čierni rudeboys. Neboli to žiadni miništranti – bitky, výtržnosti a alkohol boli väčšinou na dennom poriadku, no nešlo o rasistov ako to často popisujú mainstreamové médiá. Hlavným styčným bodom bola hudba - staré reggae a soul, neskôr ska, rocksteady, punkrock a Oi! - a robotnícka trieda. Dnes je táto scéna rozdelená podľa toho, kto má aký osobný názor na rasistov a politický aktivizmus všeobecne. Mnoho skins sa časom začalo akvitizovať v antifašistických militantných akciách, iní si hovoria apolitickí, no občas ide len o zámienku pre blízke vzťahy s rasistami. Kto sa o skinheads chce dozvedieť viac, nemal by čítať články v novinách alebo na internete, ale zájsť na pravý ska/reggae allnighter, alebo si aspoň pustiť starý northern soul a early reggae.


V súčasnosti nájdete skinheads takmer po celom svete a nie je prekvapujúce, že aj táto subkultúra sa vyvíja. Postupne si osvojila niekoľko vyššie spomenutých hudobných žánrov. Posledných niekoľko rokov je obrovským zdrojom kvalitnej subkultúrnej hudby mimo iného aj východná scéna – Rusko, Bielorusko a Ukrajina. A práve tam sa v súčasnosti rodí vlna hudobnej revolúcie medzi skins. V tamojšej undergroundovej scéne vzniklo mnoho hiphopových projektov, kde rapujú a tvoria beaty skinheads. Fascinovaní ďalšou pouličnou kultúrou s čiernymi koreňmi, dávajú hiphopu nádych agresivity a hrdosti. Ruská antifašistická scéna je v súčasnosti veľmi jednotná a jednotlivé kapely sa snažia búrať bariéry medzi subkultúrami a hudobnými žánrami. Nie je výnimkou, že ľudia, ktorí majú vlastné oi, punkrockové alebo hardcore projekty, rapujú spolu v rôznych hiphopových zoskupeniach, usporiadavajú graffity jams a robia benefičné akcie. Často je možné vidieť punks, skinheads, hardcore kids, metalistov a hiphoperov na jednej akcii pod pódiom. Pri zrode tohto (pre mnohých) zvláštneho úkazu stálo niekoľko skvelých kapiel a my Vám ich v skratke predstavíme.


Hoods-Up 495 / Moscow Death Brigade


Pri tejto skupine to v podstate všetko začalo. Kapela vystupovala pôvodne ako „Hoods-up 495“ a jej zvuk bol zmesou trashcore, oi! a radikálneho rapu. Neskôr mierne zmenila zostavu a názov na „Moskovská brigáda smrti“. Beaty pritvrdili a novšie pesničky už sú čisto hiphopového charakteru, avšak texty stále odkazujú na subkultúru skinheads a reflektujú sociálnu situáciu v Rusku. Moscow Death Brigade sa rozhodne nehrajú na politickú korektnosť, no stále zostávajú vo svojej antifašistickej pozícii. Ako lokálni patrioti posielajú jasný odkaz fašistom – v tejto krajine nemáte čo robiť, ste hanba našich starých otcov, ktorí zomierali počas vojny. Skinheads a punks nabádajú, aby nezahadzovali svoje korene a obraňovali ich, no zároveň vyzývajú všetky subkultúry, aby sa spojili proti spoločnej hrozbe.
Kritizujú ruskú spoločnosť za jej apatiu a ľahostajnosť, vládu a políciu kvôli nespravodlivosti a podpore fašistov. Brigáda má šokujúce a provokačné texty, uznávajú princípy DIY (do it yourself) a zapájajú sa do množstva undergroundových aktivít (graffity scéna, pomoc uväzneným a zraneným aktivistom, pomoc sociálne slabým a odlúčeným atď.). Okrem toho pôsobia/pôsobili v kapelách Razor Bois (Oi!core/trashcore), Frank Castle Gonna Break Your Neck (trashcore), What We Feel (hardcore), Siberian Meat Grinder (trash-core-metal).







Куба (Kuba)


Mladý raper zo sibírskej oblasti, v súčasnosti pôsobiaci hlavne v Moskve. Kvôli podpore antifašistickej akcie Moskva sa dostal do problémov so zákonom a čelil obvineniam a zatýkaniu. Jeho hlas môžete okrem iného počuť v pesničkách hoolie-hopu 10-side, o ktorom sa budeme zmieňovať na konci článku. Kuba spieva hlavne o sociálnych problémoch v jeho krajine, o priateľstve, slobode a pesničky naspievané s 10-side sú venované hlavne futbalovému klubu MTZ-Ripo a jeho antifašisticky zameraným chuligánom (MTZ-RIPO sú z veľkej časti straight edge a organizujú MMA turnaje a futbalové zápasy, viac v budúcnosti v článku o nich). Z jeho textov je cítiť autentický vplyv pouličného života a pohľad na problémy zdola.





Dagger / The Crhyme Scene

Dagger aka Setka-treshin“ sám seba označuje takto – 100% patriot, 100% anti-rasista, 100% SHARP. Ide o rapera z Moskvy, ktorý je úzko spojený s Moscow trojan skinheads crew, je aktívny aj v antifašistickom hnutí a podporuje myšlienky DIY. Svoju hudbu označuje ako hatecore hiphop, čím má na mysli pravdepodobne hardcore rap s agresívnymi textami, ovplyvnený starou školou hardcoru a hatecore (kapely, ktoré založili prevažne skinheads). Okrem toho čerpá inšpiráciu aj z oi! scény, ska, reggae atď.
Cryme Scene je projekt rapera Crhyme za občasnej spoluúčasti ďalších ľudí, napríklad Daggera. Je to radikálny angažovaný hiphop s prevažne anarchistickou tematikou. Jeden z popudov k jeho vzniku bola vlna zatýkania po masovom útoku na radnicu v Chimki (Moskovská mestská oblasť). Piesne sú revolučne ladené a vyzývajú k aktivizmu a neľahostajnosti.



Siberian Outlaw

Hardcore rap z Omsku. Ovyplvňuje ich hlavne hardcore a hiphop, no ako sami priznávajú, majú vzťah aj k iným hudobným žánrom a subkultúram a považujú to za prínos v ich hudobnej tvorbe, ktorá je vďaka tomu bohatšia a rozmanitejšia. Ich texty sa venujú prevažne sociálnemu aktivizmu, eko-aktivizmu, animal liberation, neonacizmu, homofobii a ďalším problémom.




La Vida Cuesta Libertades


Partička anarcho-raperov z mesta Penza v Rusku. Taktiež majú korene v skinheadskej a punkovej subkultúre. Ich texty su pomerne radikálne a riešia hlavne problematiku vykorisťovania pracujúcich, hrozby prenikania neonacizmu do hardcore a hiphop kultúry a sociálne dianie. Kapela patrí k novším, avšak rýchlo si získala veľa fanúšikov. Na novšom albume je niekoľko beatdown hardcore piesní, do ktorých kapela spieva a rapuje. LVCL používajú temné a agresívne beaty, ako je zvykom v hardcore rape.



2К


Angažovaný hardcore rap zo St.Petersburgu. Kapela sa snaží vyhýbať politickej propagande, miesto toho hovorí o reálnych problémoch života v rodnej krajine. Beaty a texty sa dajú charakterizovať ako hardcore rap. Neoznačujú sa za straight edge, ale podporujú šport a zdravý životný štýl. Angažujú sa aj v skinheadskej scéne a hrajú aj na akciách spojených so ska/reggae allnighter. Okrem toho podporujú DIY a antifašistickú akciu.




Брол (Brol)

Veľmi obľúbený raper zo St.Petersburgu, ktorý pôsobil aj v kapele Ребенок Темноты (Rebenok Temnoty). Nevzišiel priamo z prostredia skinheads, no často sa angažoval na akciách veľkej graffity/rap crew 1315, ktorá združuje mnoho hiphopových pouličných umelcov z Moskvy, St.Petersburgu, ale aj dalších miest v Rusku. Má pomerne temné beaty a surové texty o živote na predmestí , priateľstve, problémoch s políciou a smutných zážitkoch.






10-side (MTZ-RIPO hoolie-hop – feat. Папаха, Паша Ад, Куба, HP)

Ide o chuligánsky hiphop z kotla MTZ-RIPO (Partizan Minsk), na ktorom sa spolupodieľa aj veľa raperov nielen z Moskvy, Minsku, St.petersburgu a ďalších miest. Fanúšikovia MTZ-RIPO podporujú bojové športy, straight-edge a antifašizmus. Niektorí sa zaoberajú aj skinheadskou kultúrou, triednym bojom a priamymi akciami proti fašistom. 10-side v súčasnosti kraľuje Minsku nielen po rapovej stránke, ale aj čo sa týka chuligánskych akcií. Vďaka obrovskej vytrvalosti a disciplíne sa postupne vytrénovali a sú schopní nielen čeliť hrozbe pravicových chuligánov, ale šíria do ich radov strach. V textoch pojednávajú o silnom priateľstve medzi chuligánmi, o jednote medzi spriatelenými crews, o športe a zdravom živote a pokorení svojich nepriateľov. Často sa v textoch vysmievajú polícii a pravicovým chuligánskym firmám z ich neschopnosti a zbabelosti. Ich skoršie beaty boli jednoduché a pomerne jemné, ale v poslednej dobe pritvrdili a pridali do nich aj gitarové a iné prvky. 10-side, MTZ-RIPO, Arsenal Kijev a RASH Moscow organizujú každý rok veľký antifašistický MMA turnaj „Nevzdávaj sa“ na počesť svojich zavraždených kamarátov z radov antifa skinheads. Okrem toho sa podieľajú aj na oi!/streetpunk koncertoch v Bielorusku (Minsk, Grodno atď.).





Диета! (Dieta! / LD / Ljublinskaya Dieta)

 
Veselá parta z Moskovskej Ljublyanskej oblasti, ktorej členovia pôsobia aj v kapelách ako Jack Russel (punkrock) alebo What We Feel (hardcore). Narozdiel od väčšiny spomínaných kapiel, vrátane ich ostatných projektov, kapela Dieta! nemá politicky orientované texty ani agresívny beat. Ide o pohodovú hudbu so 100% úprimnými textami o priateľstve, mladosti, spomienkach a každodenných problémoch.




Toto je len veľmi stručný súhrn najznámejších interpretov, ktorí zahodili predsudky a pokúsili sa zbúrať pomyselné mantinely medzi hudobnými žánrami, ktoré pred nás stavia mainstreamová spoločnosť. Zabudnite na rozdiely, je dôležité, že máš čo povedať, nejde o to akou formou!



Odkazy na ďalšie kapely a crews, ktoré sme spomenuli alebo sa ich článok týka:
1315:


Badline Syndicate (BLS crew): http://www.myspace.com/badlinesyndicate



7 komentářů:

  1. moc dobrej článek ;)

    OdpovědětVymazat
  2. dobře napsanej článek ;)

    OdpovědětVymazat
  3. nedali by sa obnovit linky ,lebo sa to kurva tazko hlada ,napriklad tu je moj nalez od 10-side

    http://share-rapid.com/stahuj/kfs1w460?dealer_id=763254
    http://share-rapid.com/stahuj/x7f412pn?dealer_id=763254
    http://share-rapid.com/stahuj/ajhotqhz?dealer_id=763254
    http://share-rapid.com/stahuj/fz8w432y?dealer_id=763254
    http://share-rapid.com/stahuj/t7t4bz0n?dealer_id=763254
    http://share-rapid.com/stahuj/h9n6m7wz?dealer_id=763254
    http://share-rapid.com/stahuj/acp7qpx8?dealer_id=763254
    sorry kazda skladba je zvlast som antitalent :)

    OdpovědětVymazat
  4. 10-side tady:
    http://www.mediafire.com/?jndk5tjkv11q8tj

    OdpovědětVymazat
  5. thrash nie trash,, a graffiti nie graffity

    OdpovědětVymazat