http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

7. 11. 2011

Masový Wrazi - Landovství v Hip Hopu ? (Glosa)


V Roce 2011 vypustila Třebíčská hiphopová crew Masový Wrazi na denní světlo svůj track s názvem Zklamaný vlastenec ve kterém si pánové stěžují na nedostatek národní hrdosti a suverenity. Mimo svého nacionálního cítění dokázala skupina v tracku vyjádřit svůj zobecňující názor na chování menšin jako jsou Romové nebo Vietnamci. V tomtéž roce vyráží na turné s názvem "Vozová hradba" i známý provokatér a šiřitel vlasteneckého cítění Daniel Landa kterému se v repertoáru pro toto turné objevují i songy z jeho "starší tvorby". Tvoří toto vlastenčení spojnici mezi hudebním projevem obou autorů? (Editováno 9.11. v 17:30)

Dávno je dnes již tomu, kdy v Bzenci mladí hudebníci ze skupiny Orlík s lesknoucími se hlavami vykřikovali k rozjařenému publiku svoje vize o bílém jezdci jedoucím bílou evropou nebo o černoších kteří nás pobodají nožem kvůli malicherným záminkám. Dnes by se mohlo zdát, že kluci v mládí trochu zlobili, a dnes už žijí slušné a spořádané životy. David Matásek se vrátil k filmu a zatvrzelý vlastenec Landa sobě našel pohlednou německou přítelkyni se kterou se usadil.

Zdá se že názorovou obměnu prožil ve svém životě i rapper-textař El Maroon, i když spíše opačného charakteru. V roce 2003 El Maroon vydal se svou crew s názvem Psychická smrt demoalbum na kterém se objevuje antirasistický a protipředsudkový track nazvaný "Černá vs Bílá" ve kterém zaznívají hesla jako "Hej ty bílej, zkus si bejt aspoň jeden den černej, pak něco kecej že seš jenom bílý rase věrnej" nebo "Měli bysne podpořit menšinu a nechovat se jak banda kryplů". O osm let později, tedy v roce kdy Vandas objíždí republiku pod vlajkou s ozubeným kolem a burcuje nesnášenlivost proti Romům a Landa vyráží na turné kde pronáší své proslovy ve kterých burcuje v lidech nacionalismus, El Maroon koncertuje s Doyemem a Curwou s texty jako "Všichni se bojí mluvit o rasismu jenom Rom ne, ohání se s ním na každym kroku to je to jediné. Máme strach cokoliv řešit nikdy se mu nic nestane. "Seš bílej pyčoo ?!" tak ti pěst na oko přistane!" Nevím jestli bych osobně chtěl slyšet řešení o jakém El Maroon rapuje, které se lidé bojí provést.



Curwa poté v tracku "Zklamaný vlastenec" zachází ještě dál, jako by mu nestačil obviňující a zevšeobecňující rapový proslov El Maroona. Místo Romů si však na mušku bere Vietnamce. Přesně o nich rapuje toto:-

"Jedinej kdo držej spolu jsou asi asiati,
ti totiž dokážou se vším tady vymrdati.
Ojebat vízum a vysmát se fízlům,
když přijedou do jejich stánků udělat průzkum.
Neumim šesky a nemam adidasky,
nasledanou pané a mejte se chezky.
Kurva, co se tady děje, kam to celý spěje,
když přistěhovalec se má líp než našinec ty vole?
Dopadne to tak, že budem ještě prosit,
abysme vůbec mohli jejich hadry nosit.
Nenechte to dojít až takhle daleko,
dejte kurva češi svůj názor najevo!"


Jak dávají někteří češi svůj názor najevo jsme se mohli letos přesvědčit i vícekrát. Od rozprášených blokád neonacistického pochodu policií (a to i náboženských procesí), přez házení klacků a kamenů na domy Romů v Rumburku, protiromské demonstrace ve Varnsdorfu až k zahaleným příslušníkům řádu ozubeného kola pochodujícími v nočních hodinách romskými ghetty s pochodněmi v ruce. Je tedy otázka do diskuze jak si Curwa představuje dávání svého názoru najevo, i když se jeho text netýká Romů? Podobné pocity jako Masový Wrazi vyjádřil ostatně na svém turné Vozová hradba v Ostravě i Daniel Landa. Stejně jako MW vyjádřil obavu o suverenitu "našeho" národa. Dále také sice vyjádřil kdovíproč svůj nesouhlas s násilnými řešeními, ale zároveň nastínil obraz menšin u nás jako těch kteří jednotně hází klacky většinové společnosti pod nohy. Projevil také zalíbení ve stavění hrází proti muslimům v Evropě. Jaké má následky stavění hrází proti Romům a jejich odmítání majoritou jsme dnes již svědky.



Pokud bereme v potaz názory obou stran (Landa a MW), pak je poměrně zvláštní způsob jejich vyjádření. Landa ve své rané hudební fázi produkoval se svými kumpány muziku která byla veřejně označována jako skinheadská nebo rocková. Zvláštní přitom je, že skinheadská hudba má svůj původ na karibském ostrovním státě Jamajce, kde jsou naprostá většina obyvatel černoši. Stejně tak byli američtí černoši i prvními rockery. Proto se může zdát na první pohled zvláštní že Landa s Orlíkem na jevišti v Bzenci zpíval song "Bílá liga" ve kterém zaznělo "Co to bylo za ránu, kdo nám to tu z nebe spad ? Černý oči je to **** to není můj kamarád". Stejně tak jsem neviděl žádného opravdového skinheada nebo rockera aby zpíval nějaké vlastenecké písničky ve kterých dává najevo svůj nesouhlas s menšinami či jiným národem. Navíc mi osobně přijde zvláštní, že ryzí a vlastenecky cítící čech si vybere k vyjádření názorů Americkou nebo Jamajskou hudbu.



Masový Wrazi si také vybrali, jak už jsem naznačil, trochu nezvyklý způsob vyjádření svého pro-nacionálního názoru. Užili k tomu Jamajsko-Americkou Rapovou hudbu která si nese (až na vyjímky některých jednotlivců) už od svého zrodu zjevně multikulturní myšlenku, což se projevuje také opovrhováním jakéhokoliv útlaku či rasismu.



Je to holt kříž tvářit se jako nacionalista nebo vlastenec a zároveň využívat všech cizích výrobků a vynálezů. :-)

*

39 komentářů:

  1. Wrazi ale majú v songu "MW útočí" napríklad aj toto: "...mám taky holou hlavu, ale já v ní mám mozek a ne kopu hoven, chlubím se MW logem a ne hákovým křížem. Budu jim ubližovat, než všichni zhebnou, zmrdi..." a "Nácku dostaneš facku, nožem do břicha..."

    OdpovědětVymazat
  2. Landa zase složil s Orlíkem "Fashos tu nechceme"....neříkám že jsou neonacisti ale čecháčkovský Landisti

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučil bych se v první řadě informovat minimálně o tom kdo je kdo, jinak zanecháš ve čtenáři akorát dojem senzacechtivýho pisálka, kterej se chytá stébel vhodnejch k překroucení, aniž by viděl/nebo byl ochotnej vidět hlouběji do problematiky...

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Jenže spíš než neonazis lze považovat za více nebezpečné nacionalisty a národovce ohánějící se "suverenitou" čechů...ti se také neohánějí hakenkrojci, jen vymezováním se vůči všemu ne-českému, evropskému, cizímu, jinému, jedná se tudíž o xenofobii, která bohužel v české většinové společnosti nachází příznivou odezvu. Jasně, náckové jsou nebezpeční, ale stále jsou zatím jen na okraji zájmu. Horší jsou fašizující projevy na Hradě, u národoveckých pravičáků, kteří nyní přebírají otěže moci (D.O.S.T., Joch, Bátora). Ani bych se nedivil, kdyby se Landa spojil třeba s Klausem a Jochem v kampani k příštím parlamentním volbám.

    OdpovědětVymazat
  6. heeej je jedno kdo co dela za hudbu...tito lidi (raperi jako FA nebo Avio, Kali, Mates atp. nebo rockeri, metalisti, skini jako landa, juden mort, a ja nevim kdo jeste) to proste nemaji v hlave v poradku...tyto sracky nemaji v umeni co delat...myslim ale ze jejich uchylky nemusime resi, nemusime resit jestli jsou nebo nejsou nackove...nebezpecnejsi nez jejich fantasmagorie, dnes uz doufam nerealizovatelne, je pro nas vsechny globalni kapitalismus...jo, a poslechnete si Krajni prostredek od Prago Union...

    OdpovědětVymazat
  7. co to psalu za picu asi wubec nechape mw texty!!!!

    OdpovědětVymazat
  8. ono je asi taky trochu potřeba projít celou tvorbu MW. Všechny znám dlouho a o jakémkoli srovnávání s Landou tady nemůže být řeč. Rap by měl vycházet ze života a skutečných událostí. Pokud je v Třebíči a i jinde zkušenost s Romy a Vietnamci takováto, a nikdo nemůže říct že ne, tak proč o tom nenapsat. Další věc, kterou chci vytknout autorovi je ta, že Doyem je dj a pro MW skládá hudbu. Co se týče druhého hlasu MW tak to je Mc Curwa. A co si budeme povídat, každej může tvrdit, jak bojuje proti rasismu a že by se do žádnýho mašírování s náckama nepustil - to je ok. Ale pokud Vás někde na ulici v noci kvůli pár kačkám zmlátí a okrade banda romů, tak asi se Váš názor na ně trochu změní. A jsme přesně u toho, když se o tom drží huba a všechno tohle jim prochází bez trestu, tak se všichni tváří, jakoby se nic nedělo. Ale nedej bože když se o tom někdo zmíní. Škoda, že ten požkozenej, okradenej a zmrzačenej člověk, kterej jako na viníky ukáže na romy, kteří mu to udělali, tak je veřejně popotahovanej jako rasista...to Vám přijde v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  9. MW navíc majít v textu "v uliččce hanby trhám z nácka kšandy a u toho mu zpívám sračky od Landy" - To vypovídá jenom o tom, že autor je jenom nějaká samozvaná kritická kunda, která nemá nastudovaná fakta. Je mi z toho celkem špatně.

    OdpovědětVymazat
  10. ty vole co to je za sračku skončil sem to číst asi tam kde sem se dozvěděl ze doyem je raper

    OdpovědětVymazat
  11. Rasismus je spojovat nevhodné chování jedince s jeho etnicitou. Je to chyby ve vnímání. Když vám vratra zastřeli tlustý a brýlatý, taky nebudete nenávidět všechny tlusté a brýlaté, to by vám přišlo absurdní.
    Tak proč všechny Romy a Vietnamce?

    OdpovědětVymazat
  12. protože romové jsou nezaměstnaní a většina lidí maká na ně když jim stát dáva stravenky a dávky ... a co se tyče vietnamcu tak to jsou přistěhovalci kvůli kterejm třeba pár čechů přišlo o práci....

    OdpovědětVymazat
  13. Co to psalo za čůráka ? Větší levičáckou sračku už sem dlouho neviděl - navíc MW vždycky bojovali proti rasismu a na tom, že je sere že vietnamci bez víza kupujou v Třebíči baráky, vařej perník a pěstujou trávu a prostě vochcávaj celej náš system, na tom nevidim nic špatnýho. To by tomu měli tleskat? Co je špatnýho na tom bejt hrdej že seš Čech? To musí bejt člověk hned nácek? Třeba takový Amíci, nebo Čínani sou "hrdý" nacionalisti jako prase, všude vlajky atd. Proč se stydět za svůj původ a nechat přistěhovalce to tady rozkrádat? Autor je článku je hroznej čůrák..

    OdpovědětVymazat
  14. Tenhle článek je absudní, samozvaný ortodoxní "svouvírou" zaslepený autor se snaží analyticky ohodnotit cokoli v čem se vyskytne i špetka něčeho co je mu proti srsti. V článku absolutně chybí selský rozum a nadhled - navíc by autor měl pochopit význam horrorcoru a ne si ho překládat dle svého. Pak by možná pochopil že česká odnož tohoto stylu je absolutně antirasistická (v házení do jednoho pytle). To že je v určitých etnických či narodních skupinách zvýšená kriminalita je snad jasné a nepopiratelné. Love and peace

    OdpovědětVymazat
  15. slušně tendenční článek. To je nařízení z antify (PČR), anebo vlastní lobotomická invence?

    OdpovědětVymazat
  16. Autor je typickej "moderní evropan".Pořád říká "to je špatně",ale neptá se "proč se to děje".

    OdpovědětVymazat
  17. Sakra, co je to za snůšku keců? Landu neřešim, ten je mi ukradenej, ale co se týče MW, tak to jsou pěkný ptákoviny. Těžko je lze obviňovat z krajně pravicovejch názorů když v minimálně 2 tracích vysíraj neonacisty a "vražděj je". Dále jsem možná zcela nepochopil zhodnocení staršího kusu "Černá vs bílá" - ten je podle mě laděnej ve prospěch těch "černejch" a kritizuje jak nácky tak rasismus. Prostě u MW nelze mluvit o vyhraněnejch názorech, a proto s nima souhlasim. Například zmiňovanej Zklamanej vlastenec v první řadě kritizuje politický poměry v týhle rozkradený zemi a vietnamci jsou tam pouze jako příklad toho že v týhle zemi se má dobře ten, kdo příliš nehledí na zákony a jede si pouze na svuj účet. V tomhle článku je spousta dalších blábolů, klidně by autor mohl napsat, že MW jsou také zaměřeni proti ženám, dětem a třeba i koním - všechny tyhle témata se v jejich tracích objevily, a to ne v příliš mírumilovnym kontextu. Dále tu mám drobné vysvětlivky pro pana autora: El Maroon/ El Mariz (dřív v Psychické smrti) je MC a beatboxer, hlavní textař a plémě zvrácenosti v téhle formaci. Dále je tu MC Curwa, kterej se plnohodnotně připojil k MW až na LP Masohombynath (například sloka s Vietnamcema a adidaskama) a potom je tu autor těch mocně vražednejch beatů - DJ Doyem (ten pokud vím texty nepíše). Takže by se pan písálek měl nejdřív více orientovat v problematice a potom až něco vyblít, páč nemá ani tušení o kom píše. Jinak až se příště projde lesem, už ho nikdy nikdo vcelku nenajde...
    Zdravim a Horrorcore ať žije!

    OdpovědětVymazat
  18. Češi přicházejí o práci kvůli kapitlaismu.
    Dávky dává Romům majorita. Úředníci jsou bílí, nejvdřív jim dávky dáma a pak nadáváme?!

    Všichni Vietnmaci a Romové nejsou stejní, znovu opakuju že jenom dement spojuje kriminalitu s etnikem.

    OdpovědětVymazat
  19. Provedl jsem editaci článku ve kterém jsem prohodil autory druhé části tracku. Za vzniklou menší dezinformaci se omlouvám, nicméně bych chtěl poukázat na to že tento článek se nepokouší o nějakou hloubkovou sondu do produkce MW, nýbrž spíše o porovnání konkrétního tracku s Landismem...

    OdpovědětVymazat
  20. Radši si pořádně v té vaší rybí redakci poslechnětě tracky Mw útočí, a Očima vraha (hlavně part v 2:53, smažte článek, a začněte psát omluvu.

    OdpovědětVymazat
  21. Pod články, které se nebojí ostře kritizovat aktuální módní vlnu je dost ošemetné nechávat diskuzi... nacionalismus, rasismus a neofašismus se jednoduše zabalí do krásného pozlátka vlastnenectví a pak se řekne "vždyť na tom není nic špatného" a každej takovej vlastenec je pak vlastně děsně slušnej člověk, který se chová "přizpůsobivě". Když už je takovej vlastenec mezi svejma snadno se bez přemejšlení podlehne poněkud iracionálním představám o tom jak za všechno mohou Romové, Asiati a kdoví ještě... no jasně, komu by se chtělo přemejšlet nad sociální příčinou, nezaměstnaností menšin, která má historické a hlavně systémové příčiny... národní hrdost snadno zatemní mysl. No upřímně, gratuluji vám vlastenci, já na nějakej národ se*u, stejně tak na pos*anej stát... co mi to dává? Mám stejnej původ jako šampón co každej pátek vyrazí vym*dat si mozek peřím a tim jejich tuctuc, fakt skvělý... to radši půjdu na pivo s člověkem s kterym si v pohodě pokecám a jedno vám řeknu vážení: zvysoka se přitom vyse*u na jeho původ, rasu, sexuální orientaci atd... NO BORDERS, NO NATIONS! mírotvorce, držim palce!

    OdpovědětVymazat
  22. rád bych upozornil na další minelu autora odborníka a to že z jamajky pochází ska, které je sice oblíbené mezi skinheads, ale je to jenom jeden z mnoha hudebních žánrů, které tahle subkultura poslouchá a že první rockeři byli černoši? že by by další autorův fail a spletl si blues s rockem jako doyema s curwou? z těchto a mnoha dalších důvodů mi přijde článek zcestný stejně jako srovnání mw s orlíkem, takhle to dopadá, když člověk neví o čem píše

    OdpovědětVymazat
  23. Dantez: Nám nebudeš říkat co máme dělat.

    mara: Polovina redakce jsou skinheadi, nosíš dříví do lesa. Máme zde jeden článek o skinheadském rapu ve východní scéně, jeden rozhovor se skinheadem a jeden dokument o nich. Takže si myslím, že v minulosti jsme podali vyčerpávající info.
    Rock n roll pochází z černošského slangu. Takže asi první rockeři byli logicky černí. Pokud ovšem nemyslíš britské rockery, tady se trochu střetáváme v pojmech, ale i ti britští milovali Chucka Berryho.

    OdpovědětVymazat
  24. Dantez má pravdu měli by jste se omluvit a přiště si rozmyslet jestli psát oněkom okom hovno vím :)

    OdpovědětVymazat
  25. Omlouvat se za co? Že mají texty na kokot? Že plují na stejné lodi nenávisti jako Landa? Ani hovno!!!!

    OdpovědětVymazat
  26. Soudruhu miro, je mi z tebe na blití..jaká loď nenávisti, kdo ti to vymyl mozek člověče ? Oni neříkaj že nenáviděj vietnamce nebo cikány, jenom je prostě sere současnej stav nerovnoměrnýho metru v týhle republice.. tohle je fakt pochcanej blog

    OdpovědětVymazat
  27. Ten stav si děláme sami. Problém není ve Vientmacích, ale v kultuře chudoby a v tom, že systém nám nedává moc příležitostí jak se bez vzdělání dostat k penězům.

    OdpovědětVymazat
  28. Článek jako takovej neřešim ty hopery a jejich tvorbu neznam, takže se k nim nemůžu vyjadřit, Landa je šovinistický, nacionalistický PRASE a jen hlupák mu to žere...nicméně nechápu jak tu někdo zmińoval, že je dobrý bejt hrdej na to že sme češi? Vysvěli mi jedinej důvod, proč mam bejt hrdej na to že sem se narodil zrovna v čr, co když muj otec bude arab a matka češka, můžu bej stále hrdej a co mi to dá, to že budu hrdym čechem, nažeru se za to? Stejně tak můžu bejt hrdej třeba na Monogolce, protože se narodil v Mongolsku...Navíc když se podívám do dějin, nevim na co mam bejt hrdej, sme národ, kterj si neustále nechá srát na hlavu a vinu rád hazí na někho jinýho, protože sme připosraný sami před sebou a svejma chybama jen tak namátkou...Husiti, zidelozovaný neobjektivnim výkladem nár. buditelů, přitom fakta světčí o tom, že to byli spíš jen loupeživý bandy který už na ideálech tak nelpěli, bitva na Bílý Hoře - nebojovali tam češi ale placený žoldáci, národní obrození - v tý době to národovectví byla novinka a zkrátka bylo "in" i v jinejch zemích, 1938 ani sme se nepokusili se těm náckům postavit a poslušně sme se stáhli, když se na nás všichni vysrali, no a jestli listopad 89 a to co přišlo po něm považujete za úspěch tak...... Chápete, že vytvoření národního vědomí je učelnej politickej cíl, uměle vytvářenej od konce 18. století (viz. USA, kde to slouží k mobilizaci lidí k válečnejm účelům), že za celou tisíceletou éru lidstva tahle "národovecká kapitola" hraje roli jen velmi krátkou dobu a že ty tzv. "národy" vznikaly právě tim jak se všichni neustále promíchávaly a při přesunech etnik přebýrali kulturní zvyky.GOOD NIGHT NATIONAL PRIDE

    PS. To že je někdo rasistickej, šovinistickej, nacionalista, kterej nesnáší přistěhovalce neznamená, že musí bejt nácek, může mít tyhle vlastnosti a přesto nesnášet nácky....a to je to co si tady asi zřejmě hodně lidí neuvědomuje, si myslíte, že tyhle názory musí mít jen náckové, poslechněte si někdy Klause, přečtěte si nějaký články od Jocha, to sou ty co nám vládnout a lidi jim to žerou. Tyhle "skoroklerofašisti" jsou to na co bysme se měli zaměřit a ne se tady pitvat v hovnech.

    OdpovědětVymazat
  29. http://www.youtube.com/watch?v=5el5BKhmGAQ .... : nejen bolševik ale i rádoby demokrat tuhle zemi zkurvil .... každej kdo poslechne celej flak a ne jen prvních 30 sekund tak to pochopí .. vysvětleno pro 14 lety děcko .. není to o nacizmu ani o diskriminaci .. myslím že je to otom aby byli pravidla pro všechny stejny a ne aby si někdo urval víc než mohl :) ... tak to pober soudruh Miro ty jseš spíš jak nějakej cirkevní nácek !

    OdpovědětVymazat
  30. Proč bach měl být nácek? Jenom proto, že jsem spravedlivý k lidem s jinou etnicitou? Kdo je jakého etnika pro mě není určující klíč k hodnocení osobnosti nebo kriminality.

    OdpovědětVymazat
  31. Vietnamci prodávají jenom to, co si ČEŠI kupují. Přátelé všimněte si, že když český politik ukradne desítky milionů, tak se jeho barva, národnost neřeší, nikdo nezpívá o tom, jak bílej Čech krade, čímpak to asi je?:-)) Já v tom vidím jen nechutné pokrytectví.

    OdpovědětVymazat
  32. Pravda, oni neříkají že nenávidí vietnamce nebo romy...ale obviňovat jejich národy za stav věcí a zevšeobecňovat opravdu není normální + prosazovat český vlastenectví skrz americko-jamajskou hudbu....nejsou neonacisti, to netvrdím...to že jsem tam udělal chybku ve jménu kterou jsem hned opravil ten samotnej track nezmění takže si račte laskavě všímat věcí na které měl být tento článek reakcí....Přijde mi tedy jako ubohost jako dělá mr. Dantez a ostatní hledat co by se dalo namítnout, jen aby se nemusel smiřovat s realitou...

    OdpovědětVymazat
  33. Ano, MW jsou největší Hitlerovci a Landa zpochybňuje holocaust. David Matásek przní malé chlapečky a Řezník hulí použité vložky své přítelkyně. Tak se to ve skutečnosti má.

    OdpovědětVymazat
  34. No jen koukám co se na Hip Hopových stránkách najde rasistu. Směšný nebo smutný? U mnoha příspěvku jsem vážně seděl s otevřenou hubou. Jeden se tu zmiňuje že Romové nepracují a Vietnamci že nám kradou práci, víš ty vůbec co chceš? Pak jsem tu četl příspěvek že chápe když někdo má Romu dost protože ho večer třeba přepadli, Češi taky v noci přepadávají, už jich máme taky dost? Nadávání na to kolik platíme nezaměstnaným taky není zrovna na místě, zkus si ve statě kde většina lidí na tebe kouká skrz prsty hledat práci a jen tak mimochodem třeba jen podpora v nezaměstnanosti tvoří něco málo přes jedno procento, tak spíš hledej kde jinde tečou peníze.

    OdpovědětVymazat
  35. Tak člověk napíše jak se věci mají ve velké většině ( najde se zanedbatelné procento slušných) a je rasista, nedejbože aby byl po leukemii a je jasnej nácek :-) Doufám, že se Vám znásilní matku, okradou starou a nebo něco, co se všem ostatním stává každou chvíli :-) To mě pak zajímá reakce :-) nebo vedle nich zkuste bydlet, když jsou vlastně naprosto stejní jako my :-) A uvědomte si, že vážně nejde o barvu pleti, ale o to jak se chovaj a není pravdou, že by nikdo neřešil, jak se mají prasata u koryt a podobně, jen spousta idiotu volí jedno a to samé zlo ;-)

    OdpovědětVymazat
  36. Prasečí koláč zapoměl na hrdinné České letce bojující v perutích RAF? Podplukovník Alois Vašátko,ćetař Josef František a další tisíce odbojářů, ať už na západní, či východní frontě? Zalez dítko zpět do školní lavice a třískej do hlavy vědomosti!Zatím, můžeš být hrdý akorát na to pustoprázdno s názvem dutina lebeční.

    OdpovědětVymazat
  37. Díky za to, že jsem se nemohl vyjádřit k tématu. ;)

    OdpovědětVymazat
  38. Jaj tady se zase řeší blbosti, tyhle stránky opustím. Nejsem rasista anik fašista a mám rád Landu, i MW, zapte mne za to. Mně by jen občas zajímalo, zda se tihle lidi, kteří poukazujou na ostatní zabývají něčím přínosným... čtou, vzdělávají se či tak něco? Nebo jen konzumujou co jim někdo hodí pod nos a jsou produktem. Jako čerstvý INg. vím, co mají studenti v hlavách krom ekonomiky, případně odborných předmětů (což je důležité pro budoucí povolání) spíše prd z drtivé většiny a to je smutný.

    OdpovědětVymazat