http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

30. 1. 2012

Čecháčkovské bahno. Utopíme se v něm ?

   V poslední době jsou všude. Hodně lidí jimi je nebo jimi touží být. Identita záhadného muže v obleku a maskou Guye Fawkese láká i čím dál více lidí, kteří s hnutím Anonymous nesdílí jeho vize a cíle, nebo jím i dokonce nepřímo oponují. Snaží se tak zoufale někým být, že jako hladoví vlci pouze ukořistí identitu pár kliky myši, zkopírováním obrázku na sociální síti jako ikonku, ale neudělají si čas aby si rozšířili obzory informacemi o tom co to obnáší, být Anonymem. Tento článek nemá za úkol produkovat nenávist směřovanou proti českému národu, ale jde v něm o to ukázat jaké nešvary panují v naší společnosti, o kterých nás nikdo neinformuje protože je jednoduše nechceme slyšet a tak před nimi zavíráme oči.





     Tento článek není psán ani z toho důvodu aby čtenáře sáhodlouze poučoval o tom kdo vlastně Anonymous skutečně jsou, to má možnost zjistit si každý sám z příslušných zdrojů. Jak už jsem naznačil, půjde zde hlavně o hledání jádra tohoto problému, a jsem přesvědčen, že ten sídlí hluboko v jádru naší společnosti. Současná morálka většinové české společnosti se dá označit jedním slovem - Čecháčkovitost.

     Čecháčkovitost je sice odvozena od českého národa, ale není pravdou že by se týkala jen něj. Podobný problém i když už jinak pojmenovatelný je charakteristický například pro velkou část relativně bohatých států s homogenním národnostním a rasovým složením (Maďarsko, Slovensko,...) a čecháčkovitost se liší pouze tím že je aplikována ve zdejších podmínkách.  Projevuje se zejména v "ovčím chování", xenofobii, a vytvářením kruhu uzavřené dystopické společnosti kde si každý najde svojí šablonu podle které se musí řídit aby se nestal nepohodlným.

     Čecháček je tedy osoba nemyslící sama za sebe, je to osoba která jedná podle nálad a "učení" Čecháčkovského uzavřeného kruhu. Být čecháčkem znamená si koupit místo v tomto společenském kruhu buď dobrovolně, nebo svou nevzdělaniostí za část své svobody a rozumného uvažování. Místo svobodně nabytých vědomostí a informací je tedy čecháček ovlivněn asociacemi které ho Čecháčkovský společenský kruh naučil. Tyto asociace připomínají Orwellovská hesla z knihy 1984 jako Nevědomost je síla, Svoboda je otroctví a Válka je mír.Uvedeme si některé z nich:-

Romové = nepohodlní
Politika = nuda
Politik = hajzl
Havel = hrdina
bezdomovec = špína
Vegani = fanatici
cizí a jiné = špatné

     Jelikož Čecháčkovská kultura je dominující na území ČR a prakticky jediná (protože lidé co se od ní dokážou oprostit jsou jednotlivci co se často ani neznají), nastává zásadní zkrat když se tu odlišná kultura nebo i skupina lidí zastávající nějaký názor objeví. Prvotní reflex Čecháčkovské většinové kultury je v tomto případě zničit jej, protože existuje vžitá asociace že co je jiné je špatné. Je očividné že se toto nemusí týkat pouze Anonymous ale i kultur jako jsou Hip Hop, Punk, Reggae či etnických a jiných sexuálně orientovaných menšin. Toto si moc dobře uvědomují i přívrženci strany DSSS a proto se snaží pomocí opakování již vžitých asociací získat veřejnost na svou stranu a ukázat že jsou jedni z nás co pro nás chtějí to největší dobro a proto jim Čecháčci stále více dovolují přístup do středu Čecháčkovského kruhu.

     Ale podívejme se i na ostatní menšinové kultury a skupiny lidí se stejným názorem jak v čecháčkovské společnosti dopadly. Všechny tyto kultury a skupiny si vytvořili zprvu vlastní kruh s vlastními hodnotami a vlastním učením. To samozřejmě přimělo obrovský čecháčkovský kruh k nenávisti a účelové propagandě proti těmto menším kruhům a to všechno ještě bylo podporovnáno těmi co již ve velkém kruhu byli a chtěli si šplhnout více do středu (media, reklama, politici). Pokud nestihl narůst do konkurenceschopných rozměrů, pak pod tíhou nenávisti vždy pokud mohl, začal menší kruh povolovat. Toto se netýká národnostních a sexuálně orientovaných menšin protože ti se nemohou vzdát své barvy kůže či orientace. Vytvořil se tedy jiný a společensky přijatelný kruh který se mohl u nás začlenit do velkého čecháčkovského kruhu (tkzv. kruh v kruhu) (dnes jak u Hip Hopu tak Punku) pomocí idiotů a zaprodanců (dnešní Tafrob, Rybičky48). Původní malý kruh mimo velký kruh začal zanikat protože čecháčkovská společnost si nově pod oběma pojmy asociovala jinou a společensky přijatelnou věc a tudíž i nepřibývalo zájemců o to být součástí původního malého kruhu.

     Podívejme se nyní konkrétně na případ Anonymous. Anonymous k nám přišlo jako fenomén z revolučně naladěného západu a v první vlně nebylo nijak známé. Nelze ani říci že by bylo nějak zvlášť nenáviděné, jelikož nikdo si o nich nezjišťoval žádné konkrétní informace a také media (pastýři ovcí) mlčela. Na veřejnosti nebyl Anon nijak poznatelný a tudíž nebyl na očích. Bylo i částečně v souladu s čecháčkovskými asociacemi nadávání na politiku. Existovalo jako malý kruh který ale Čecháčkovský společenský kruh ho neviděl a tudíž neměl záminku k nenávisti. V poslední době však pastýři ovcí v podobě medií prolomili mlčení a uveřejnili několik zpráv ohledně hackování webů. Čecháček toužící mít nějakou identitu (být součástí kruhu uvnitř kruhu) si začal Anonymous přizpůsobovat aby ho dostal do čecháčkovského společenského kruhu. V  současnosti jsme tedy v době kdy vznikají dva kruhy. První malý, již viditelný kruh mimo Čecháčkovský společenský kruh a druhý kruh který je již kruhem v kruhu ČSK  To se dělí na dvě fáze ve kterých se nyní hnutí Anonymous u nás nachází. 1. fáze znamená odvržení a zničení původního zaměření (rasistické útoky na Romea.cz). 2.fáze bude o nahrazení původního zaměření novým, čecháčkovsky přijatelným. To bude mít nevyhnutelně za následek značné omezení v počtech malého viditelného kruhu Anonymous v ČR jelikož původní členové i noví rekruti budou ovlivněni vidinou společensky přijatelného kruhu uvnitř kruhu ČSK.

Za sebe mohu všem skutečným Anonům popřát jen hodně štěstí a trpělivosti v realitě strávené mimo Čecháčkovský společenský kruh.          

   

2 komentáře:

  1. tafrobovu hudby nemusim, ale zaprodancem bych ho nenazval...to spis lidi okolo tynikdy labelu a mafia records...hlavne mafia records

    OdpovědětVymazat
  2. Dost trefný, smutný zároveň. Pocit velikosti ve vlastní malosti (neuvědomovaný si...) - "Čecháček".

    OdpovědětVymazat