http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

18. 1. 2012

Národní raper nebo černofilní nácek?



Předem upozornění: Tohle zamyšlení píše člověk, který nesdílí přesvědčení, že by jakékoli pro-národní postoje byly přínosem společnosti. Pokud to vidíš jinak, pravděpodobně se tě moje slova dotknou. A to je dobře, neboť si myslím, že je čas se probudit, když dýcháš ten stejnej těžkej a horkej vzduch na koncertech.
Myslím, že není příliš třeba propírat jednotlivé kauzy či jména, u nichž vzniklo podezření či snad byly předloženy důkazy o jejich náckovství, anti-ciganismu či prachsprosté pitomosti diagnostikované jako vlastenectví či národovectví. Není to účelem tohoto zamyšlení a jména vlastně ani nehrajou roli - ve vašem okolí se takových potenciálních raperů či posluchačů hip hopu nachází pravděpodobně dost a dost, takže si příklad najde každý sám.




Českou společností cloumá krize identity už od Sametového cirkusu, když nám vyměnili principála s bičem za přiožralého frivolního strejdu. V hlavách lidí se ozývá vcelku oprávněná otázka: "A co dál?" Místo odpovědi však přichází razantně provedené přidružení k Západu bez alespoň snah o zachování nějaké 'vlastní cesty'. Zmršená privatizace všemu nasadí korunu a spousta lidí se octne doslova na dlažbě.
Lidé této doby s sebou vláčí stigma nedotknutelnosti autorit a vlastně i nezpochybnitelnosti systému coby dědictví předchozího systému. U některých skupin (a vy víte, o kterých píšu) se projevuje nezaměstnanost a další patologické jevy daleko častěji, integrace do minulého systému proběhla násilím a zcela dle šablon chrlení dělníků do továren; nový systém tyto lidi nechce nebo snad ani nepotřebuje. Personální oddělení si může vybírat, koho přijmout, protože práce je postupem času méně a méně. Dlouhou cestou, v určitých aspektech ne nepodobnou odsouzení do nejnižší kasty, se dostáváme do současného stavu. Všichni viní cigány, nikdo neřve na systém (snad jedině v duchu: "Jakápak krize? Vemte cigánům dávky!").
Latentním rasistou je pravděpodobně (dle osobního dojmu) každý druhý Čech. Daniel Landa zpívá (či snad se snaží dost pateticky rapovat, kdoví) a div na koncertech nepřednáší o něčem národním. A hip hopová scéna si z těchto sraček odnáší snad tu nejhorší možnou kombinaci.



Češství, národnost, obdivování Husa a Masaryka, Havla a Karla IV. je nám vzdělávacím systémem mohutně pumpováno do mozků a obecně je pro-národní smýšlení vnímáno jako positivní rys osobnosti.
Já chápu národnost jako bezcenný papírový údaj a vlastenectví jako glorifikaci takového zbytečného údaje. Něco, co nám jaksi podprahově sděluje, že je to MY vs. ONI. Přičemž oni jsou nespecifikováni, protože to dává volnou ruku elitám, aby nám ukázaly na vhodný cíl. Rozděl a panuj. A rappeři se na tuto vlnu ochotně chytají a surfují vstříc uším ignorantům, kteří chtějí slyšet, že cigáni jsou takoví a makoví, že jsou vředy na tváři společnosti a podobné kokotiny. Vždyť rappeři a jejich fanoušci se rodí a vyrůstají v prostředí, kde táta od pochoutkáče a sobotní dvanáctky křičí na neinteraktivní televizní obrazovku, že za všechno můžou cigáni.
Rap jako projev individuí tak značně selhává a stává se jakousi hymnou skupinového vědomí. Skupiny, která chce vidět 'bílé Čechy' (jasně: "Kromě těch slušnejch, co pracujou. Nejsem přece rasista."). Rap se už odmítá stavět proti proudu tam, kde cítí, že je proud proti jeho přesvědčení - a můžeme polemizovat zda proto, že interpreti jsou konzumenty, nebo proto, že posluchači jsou mainstreamoví až hanba. Už dlouho nezazněl track jako Hlasuju proti nebo Bij Skinheada! - nebudeme si lhát, to byly hymny hip hopového názoru. Nekompromisní, zcela jednoznačné, nezpochybnitelné. Všichni jsme věděli, že nám nikdo nenařizuje koho milovat, ale zároveň jsme všichni věděli, kdo je krysa - "NÁCEK!" ozvalo by se na koncertech tenkrát po takovém proslovu.
Landa se věky snaží rapovat (nebo zkrátka nedokáže zpívat, ale strašně moc by chtěl), ale situace se obrátila a nastupující generace nejméně fanošuků (soudě dle diskusí) zdá se být zuřivými landisty, dost možná i nastupující interpreti to tak má. Najednou se zdá, že rap, jako místo, kde se sdílí názory a vlivy kultur, selhal a stal se jen dalším způsobem, jak unifikovat ignoranty pod heslem 'Přizpůsob se!" (analogicky "Sebrat cigánům dávky a donuť je makat!").
Street kids jakoby najednou transformovali v hnědou armádu pitomců idiotsky opakující kreténská hesla, jejichž význam ani neznají, natož aby se nad nimi zamýšleli.

Nakonec, abych splnil svůj plán napsat zamyšlení, dám úkol tobě - Zamysli se, kolik kreténů, které jsem popsal, máš mezi přáteli na facebooku, s kolika z nich chodíš na pivo? Patříš mezi ně?
Abych cítíl, že jsem napsal vše, co by napsáno být mělo, připojuju dnes už možná prázdný výkřik: "HLASUJU PROTI ZASRANÝM NÁCKŮM!" (i když poslouchaj stejnou muziku jako já)



P.S.
Protože je na internetu mraky diskusí (třeba o zemětřesení na Haiti nebo zvýšení cen energií), kde se řeší cigáni apod., nebudu se účastnit žádný diskuse na tohle téma.





8 komentářů:

  1. já se hlasím dobrovolně do diskuze.

    OdpovědětVymazat
  2. A já to vyjádřím pro jistotu ještě jednou - diskutovat nebudu, protože z mého pohledu není prostě o čem.

    OdpovědětVymazat
  3. trošku demagogická záležitost, tadyten článek..Necejtim se jako nácek, hiphopu se věnuju asi 10 let a rozhodně sem nikdy nepodporoval Havla a neskočil na tu jeho sametovou šaškárnu..I přes to všechno se cejtim Čechem a nestojim o kulturní obohacování za každou cenu.. Co se týče cikánů, je to systémovej problém a navic mi přijde, že zprávama o cikánech a jejich zločinech se zastíraj mnohem vážnější problémy naší společnosti..Nicméně nevim proč jako vlastenec a dědic odkazu mejch předků, mám mít cokoliv společnýho s nacismem. A co se týče landy, na něm je vidět opět nedostatek vlastních názorů všech různejch subkultur. U hiphopu to platí dvojnásob. Ale to by bylo na delší vyprávění.oll.oph

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím chce to lidem trošku víc připomínat,dneska to je většinou stádo ovcí ...

    OdpovědětVymazat
  5. dobre to shrnul Bonus v tracku Detem

    OdpovědětVymazat
  6. Nikdo už ani neví co to znamená hip hop a za jakým učelem vznikl.Většina lidí jsou jen MTV ovce,a to ani nemluvím o tom co je teďka pro děcka hip hop = pitbull v obleku ,z toho se mě taky chce blít. Jinak jak jste prezentovali Daniela Landy tvrdí že už není rasista,ale podle mě když se zrodil jako prase tak i prasetem zůstane.Oggys

    OdpovědětVymazat
  7. Píšeš, že už nido neví, kdo byli původní rappeři, ale očividně ani nevíš, kdo byli původní skinheads...

    OdpovědětVymazat
  8. Tady jde o track, ne o subkulturu. Ten track se tak opravdu jemnuje. Skinheadům jsme myslím poskytli spoustu prostoru.

    OdpovědětVymazat