http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

15. 4. 2012

Film: Panter


O Black Panther Party for selfdence (Strana černých panterů pro sebeobranu –BPP) jste zde již dočíst mohli. Na rozdíl od filmu, který je právě tomuto spíše hnutí než straně věnován, se článek opíral o realitu. Z té snímek Maria Van Pleebese z větší části také vychází, nicméně jak sám hned v úvodu přiznává, část některých příběhu, které tvoří celou historii BPP, je fiktivní.

Film byl natočen v roce 1995, tedy v době, kdy nebylo úplným standardem kritizovat politický systém světového četníka – USA. I přes to lze ze snímku jasně cítit kriticky pozitivní pohled na existenci organizace, která vycházela např. z učení Malcolma X, M.L. Kinga ale třeba i Karla Marxe, z kterého hnutí čerpalo zejména politický pohled na rasovou problematiku, zatímco dva černošští vůdci byli spíše hnacími motory pro sebeuvědomění uvnitř černošské komunity.



Jak už bylo zmíněno: o BPP se již zde psalo a proto bych se rád zaměřil na samotný snímek. Ten začíná dopravní nehodou, která se stane uprostřed černošského ghetta. O situaci v takových místech samozřejmě vyšší politické kruhy příliš zájem nejeví (proč také, kde to nesmrdí ziskem, není zájem o pořádek…) a tak se není co divit, když sem tam vidíte dealery koksu, drogově závislé matky, děti bloumající po ulicích místo na cestě do školy a nebo také frekventované křižovatky bez semaforu… Jedna taková se stane osudná malému chlapci, který je na kole sražen autem. Ještě v den nehody se v pozdních nočních hodinách na místě sejde náboženské procesí.

To už však za sebou mají zakladatelé BPP Huey Newton a Bobby Seale několik dní ve vězení za vyvolávání „občanské neposlušnosti“ v jedné kavárně, kde se snažili zburcovat místní osazenstvo ke vzdoru vůči policejní (a nejen její) rasistické šikaně. Náboženského procesí se také zúčastní. Ovšem jejich úloha je jiná než modlitba a truchlení. S nimi na místo dorazí i několik dalších černochů, kteří již nechtěli nečinně přihlížet. Zatím sebou nemají zbraně, ale jen kousek papíru, na který si chtějí zapisovat čísla zasahujících policistů, kteří nakonec opravdu zasáhnou. Nenásilné procesí se nehodlá rozejít a tak dojde k brutálnímu zásahu, během něhož si policisté zakrývají identifikační odznaky.

Další scéna se odehrává ve vězeňské cele, kde se sejde množství zatčených. Zakladatelé hnutí černých panterů vyvolají diskuzi nad příčinami policejní šikany a možnostech obrany. Diskuze vyvolá zájem – zejména po vyslovení myšlenky o legálním ozbrojování, za které nemohou být zatčeni, ale mohou se  bránit v případě nutnosti.


Po propuštění z cely se příběh dostává do tempa. Členů přibývá, ke svým černým bratrům, se chtějí přidat i sestry a také běloši. Těm je však vstup ohleduplně odepřen s tím, že mohou založit vlastní organizace, se kterou budou Panteři spolupracovat.  Hnutí narůstá na síle a s ní narůstají i problémy a také počet nepřátel. Ti jsou tvořeni politickými kruhy, policií, FBI ale dokonce i skupinami, které se na vzrůstající vlně snaží přiživit, nebo se dokonce dostat do jejího čela. Dalším problémem jsou i obyvatelé černošských čtvrtí - dealeři, kteří dříve byli přáteli současných členů Panterů, ale jen do té doby, než se Panteři snažili dostat ze svých ulic drogy…


Drogy se stanou i zbraní v rukou policie, která se v doposud marné snaze o diskreditaci hnutí rozhodne vypustit je do ulic a zlikvidovat tak morálku a odhodlanost černošské komunity v boji za svá práva.
Snaha o věrohodné zachycení dějin Strany čených panterů vyvrcholila tímto hodinu a půl trvajícím snímkem, jenž je velice kvalitním materiálem, pro pochopení těch jenž se vzepřeli rasovému útlaku.




Ulož.to (film v CZ): http://uloz.to/xf9ixuu/panter-1995-cz-dub-avi



Žádné komentáře:

Okomentovat