http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

19. 4. 2014

Manchester says Justice for the 96 !

   Dne 15.4.1989 oběhla celý fotbalový svět zdrcující zpráva. Na stadionu Hillsborough v Sheffieldu  bylo při zápase Liverpoolu s Nottinghamem Forest vinou překročené divácké kapacity ušlapáno 96 lidí. Dodnes se vedou spory o to, kdo je viníkem incidentu. Někdo viní fanoušky Liverpoolu, někdo zase policisty pro nekompetentnost. Událost navíc dostala politický rozměr, jelikož v té době byla předsedkyní vlády mnohými lidmi nenáviděná Margaret Thatcher. Po snahách o zametení této nehody pod koberec začaly vznikat teorie o tom, že se tak děje účelově, jelikož Liverpool byl tehdy znám jako odbojné město vůči Thatcheristické vládě. Lidé okolo rapové skupiny Class Actions z Manchesteru na 25. výročí této události vydali se spřátelenými kapelami mixtape, vyjadřující úctu obětem z pro ně konkurenčního města.




   K celé věci jsem získal vyjádření od jednoho ze samotných tvůrců tohoto mixtapu, rappera Aslana AK ze socialistické rapové skupiny Class Actions. Dříve již s ním Hip Hop Molotow dělal rozhovor, ten je k přečtení >ZDE<

Přelidněný stadion v Hillsborough - rok 1989

   "Incident v Hillsborough se odehrál před 25ti lety a 96 Liverpoolských fanoušků zemřelo na tomto fotbalovém zápase. Policie tvrdila v novinách The Sun že se tak stalo vinou Liverpoolských fanoušků, zatímco svědkové přítomní na stadionu tvrdili, že na vině jsou policisté za jejich nezvládnutí situace.
V The Sun poté otiskli policejní lži a toto se považovalo za oficiální vysvětlení až do roku 2012, kdy byl proveden nezávislý výzkum který potvrdil, že na vině nebyli Liverpoolští fanoušci. 

   Část důvodu proč vláda celou událost zametla pod koberec byla ta, že Liverpool byl v té době považován jakožto vesměs militantní a levicové město, což bylo nepříjemné pro Thatcheristickou vládu. Vše se taktéž zametlo pod koberec z toho důvodu, aby policie nevypadala zle.

   Liverpool a Machester jsou tradičně konkurenční města, kvůli rivalitě mezi Manchesterem United a FC Liverpoolem. Rivalita taktéž vzniká z toho, že se v obou případech jedná o velká severobritská města, které si vzájemně konkurují například co se týká obchodu..."
-Aslan AK


4. Louie B - Smile
5. Stephen Sarson - Live my life
7. Class Actions - Risking everything
8. Recession man - Drink and drive
9. The Bascillus - Wait


   Mixtape najdeš zdarma ke stažení na stránkách Class Actions >ZDE< Stačí kliknout pravým na obrázek mixtapu a dát "Uložit jako" ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat