http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

30. 6. 2014

Startuje projekt TW Molotow - Dělej revoluci i ty !

   Dobrou chuť, pokud právě jíte něco veganského. V rámci snahy o oživení političnosti Hip Hopové subkultury u nás a snahy o navázání kontaktu s dalšími subkulturami, začíná náš nový hudební projekt - TW Molotow. Jedná se o YouTubový kanál, který se bude soustředit zejména na překládání revolučně socialistické a anarcho-komunistické hudby. Zapojit se do tohoto projektu máš možnost i ty, a to snadným způsobem. Čti následující řádky ->





   Žijeme v dobách, kdy je mainstreamová hudba na většině světa již dávno indoktrinovaná do ekonomiky neoliberálního kapitalismu, který z obchodu s ní vyrobil průmyslové odvětví. Jako dobře promazaný stroj funguje hudební průmysl tím způsobem, že přijímá hezké mladé tváře aby z nich vysál za peníze duši, a až se okoukají, aby je vyplivl jako nepotřebný odpad. Pro kapitál totiž není důležitá kvalita hudební produkce, ale možnost výdělku. Témata komerční produkce se tedy omezují jen na to co chtějí posluchači slyšet, a dochází také k manipulaci s lidským podvědomím, aby se u lidí vzbudil o takovou hudbu zájem. Proto se nás neustále snaží v radiích, televizích, různých reklamních spotech a jinde infikovat bezduchým hudebním kýčem obsahujícím klišé plné sexismu, umělé romantiky, drog a trapného machrování, abychom přijali i my takovéto hudebniky za své idoly, a ozubená kola tohoto byznysu co pohání současnou společnost se točila dál...

   Hip Hop Molotow je ovšem naopak místem pro hudbu, která se snaží lid osvobodit z okovů konzumu a spojovat je do boje za vyšší cíle a spravedlivější společnost. Takovéto hudby ovšem není v čechách a na Slovensku příliš mnoho, a proto je potřeba se pro získání síly propojit i se zahraničními hudebníky a jinými kulturami než je pouze Hip Hop. Na cestě k vzájemnému kontaktu se zahraniční hudbou a zahraničními subkulturami ovšem mnoha lidem překáží jazyková bariéra, kterou má tento nový projekt za úkol prolomit. Zejména mladí lidé by tak mohli získat možnost jak se seznámit skrze hudbu s revolucí, namísto s tlacháním frajírků z bohatých rodin o tom, že si koupili nové BMW, nebo s pláčem povrchních zmalovaných teenagerek o nešťastné lásce.



   Budeme tedy titulkovat klipy a hudbu od zahraničních hudebníků co mají co lidem sdělit, abychom prostřednictvím hudby lidi vzdělávali, sjednocovali a zároveň bavili. Na hudebním žánru přitom nezáleží. Zaměříme se zejména na ryzí underground, jelikož hudba nemůže být úplně svobodná pokud je autor zavázán smlouvou s nahrávací agenturou, a navíc by v případě titulkování komerční hudby hrozilo riziko smazání YouTubového kanálu z důvodu porušení autorských práv.

   Titulkovat svou oblíbenou hudbu můžeš pro náš projekt I TY ! Stačí se s námi zkontaktovat prostřednictvím zpráv na naší FB stránce. Můžeš tak lidem prezentovat svoje oblíbené hudebníky které třeba neznají, a to ve formě které budou rozumět, což je právě dobrý způsob jak začít naší hudebně-politickou scénu propojovat.

   Potřebuješ k tomu pouze umět na nějaké pokročilejší úrovni jazyk ze kterého bys chtěl překládat a vědět jak se dělají titulky. Nemusíš být žádný expert na jazyky, dá se třeba si pomoci nalezením textu na internetu a jeho postupným "louskáním" s pomocí překladačů, jen bys neměl smysl textu výrazně pokřivit. Ber taky v úvahu, že překladače jsou nekvalitní. Titulky se dají vyrobit například v základním windowsovém softwaru Windows Movie Maker.

   Pokud zároveň najdeš na internetu vhodné video, které by jsi mohl použít jako klip k hudbě, pak ten překlad bude pro diváka daleko atraktivnější na poslech i pohled, než jen se při poslouchání hudby koukat do obrázku. Není to však podmínkou. Pro stažení videa například z YouTubu se dá mimo jiné použít internetový konvertor http://www.ixconverter.net/

   Nemusíš si také lámat hlavu s nějakou přílišnou kvalitou - to je jen tvoje vizitka jak svoje video uděláš. Pro náš kanál je důležitý zejména obsah. U více lidí je větší šance že znají více jazyků, a čím víc lidí bude videa překládat, tím více kanál přitáhne pozornosti a o to bude projekt silnější a komerční hudební průmysl se bude moci začít třást před železnými klávesnicemi uvědomělých překladatelů ! ;)

...Dále by bylo taky pěkné vymyslet hezké logo projektu Molotow TW - fantazii se meze nekladou !

LINK na kanál je >ZDE<, můžeš připíchnout odběr .)

Přídávám první dva překlady projektu pro inspiraci -





Žádné komentáře:

Okomentovat