http://oi42.tinypic.com/ab2e86.jpg

11. 11. 2014

Majk Kasl - "Nejsem ten typ, který by měl problémy s jinými lidmi" (rozhovor)

   Plzeňský rapper Majk Kasl možná není tím typem umělce o kterých tu často píšeme. Přesto se nedávno stal předmětem naší pozornosti, když se na svém novém klipu nechal natáčet v mikině známé náckovské značky Thor Steinar. Smutný je na tom i ten fakt, že celý tento klip byl prezentován na webu BBarák.cz autorem Austym, aniž by se nad touto značkou někdo pozastavoval. Zeptali jsme se proto přímo Majka Kasla jak to s ním vlastně je, a ten nám poskytl krátký rozhovor.





HHM: Ok, moje první otázka bude zaměřená jak už tomu u podobných rozhovorů bývá na tvoje počátky. Kdy a z jakého důvodu tě napadlo jít psát texty ? Co tě k psaní rapu motivovalo a motivuje ?

Majk Kasl: Všechno to začalo tím, že jsem v pubertě začal poslouchal americký rap. Převážně to byli Onyx, Mobb Deep, Wu-Tang clan a pod. Po tom okolo roku 2001 jsem slyšel PSH, Indyho a Diwokej Západ a řekl sem si že bych to mohl zkusit taky. Vždy mě motivovalo to, že v rapu na rozdíl od ostatních stylů můžeš otevřeně bez servitek říct svůj názor a strašně mě vždy bavilo psát o životě, čímž mě hodně inspirovali české crew.

Zapomněl jsem, že mě hodně inspirovali i Syndrom Snopp, protože měli naprosto unikátní texty narozdíl od ostatních.

HHM: Tvrdíš, že tě na rapu láká možnost vyjádřit svůj názor. Zajímalo by mě tedy, kdo tvé názory které prezentuješ ve svých skladbách nejvíce ovlivnil nebo ovlivňuje. Jinými slovy, odkud se bere tvá inspirace ?

Majk Kasl: Lidé okolo mě a můj vlastní život. Nejvíce má rodina, přátelé, přítelkyně a pak na druhé straně lidé kteří mi nějakým způsobem ublížili, nebo se snaží mi ublížit. Když uvedu příklad tak moje přítelkyně se setkala s domácím násilím a mě ten příběh natolik zasáhl ze jsem se rozhodl o tom udělat videoklip "Peklo" ... "vzestupy a pády" zase inspirovali lidé které známe a kteří se stali závislými na drogách, a v neposlední řadě klip "Agrese" který vznikl jako odpověď anonymům a určitým lidem z mého okolí, kteří mi anonymně vyhrožovali po telefonu, uráželi atd.






HHM: Řekl bych že tvůj klip "Peklo" je velice působivý. Jak jsi se vlastně dostal ke spolupráci s Bílým kruhem bezpečí ?

Majk Kasl: Bílý kruh bezpečí jsme oslovili v rámci projektu "Peklo" jestli by ho chtěli vzít pod svou záštitu a dát do klipu logo a kontakt na linku bezpečí kam se případně ženy postižené násilím můžou obrátit.

odkaz >ZDE<

HHM: A jak se jako rapper, pokud jde o utlačování žen, díváš na jejich situaci v tom čemu se dnes říká moderní Hip Hop ? Mám na mysli skutečnost, že mnoho moderních machistických rapperů vyobrazuje ve svých klipech ženy jako děvky či nástroje zábavy vedle drahých aut, a samy některé rapperky ze zámoří se dobrovolně za peníze nahrávacích společností ponižují..

Majk Kasl: Problém některých dnešních holek v mladším věku je ten, že za cenu toho že budou v klipu jsou ochotny ze sebe udělat něco čím ve skutečnosti nejsou... Jestli sis všiml tak ve svých klipech nemám holky v bikinach ani v nijak ponizujicich pózách, abych tím nahnal profit pro sebe... Ženy jsou ve společnosti rovnoprávné s muži a mělo by to tak být všude a za každých okolností. Ať už jde o,politiku, hudbu, nebo cokoliv jiného. A pokud se žena odhodlá k takovému kroku aby se před kamerou ponizila, tak je to její svobodná volba ať už má jakýkoliv důvod... Jak jsi zmiňoval raperky, tak když vezmu v potaz třeba Lil Kim, která se spoře oděná promenaduje ve svých klipech a rapuje o sobě jako o "queen bitch" tak mi to opravdu nepřijde přitažlivé... Holky máte svoji hrdost, tak si ji nenechte brát!

HHM: Další moje otázka je ta, která tu už od začátku rozhovoru visí ve vzduchu, a čtenáře HHM asi bude nejvíce zajímat. Před časem jsme tě kontaktovali na tvých FB stránkách kvůli skutečnosti, že právě v novém klipu "Agrese" na sobě máš oblečení od nazi-onanistické značky Thor Steinar. Vím, že jsi nám svoje stanovisko k tomuto již prozradil dříve, ale mohl bys ho teď prozradit i našim čtenářům ?

Majk Kasl: Jsem rád, že jsi se dostal k tomuhle tématu. Mě na tom nepřišlo nic zvláštního do doby, než jste mne kontaktovali. Vybral jsem tu mikinu kuli designu. Připomínala mi anglický fotbal, protože všude má anglické vlajky včetně kapuce a na hrudi má lvi anglické reprezentace a já jsem velký fanda britské kopané. Navíc jsem ji viděl několikrát na zápasech MMA a bilboardech a nějak mi zůstala v paměti. Po rozhovoru s vámi jsem pochopil co ve skutečnosti tahle značka prezentuje a tak bych byl rád, když už je všem na očích v klipu, aby jim zároveň šla odstrašujícím příkladem. Štve mě, když jsem si přes vás přečetl co je TS zač, že jsem si ji vzal na sebe a prezentuju svoji hudbu zrovna s ní.... Každopádně to byl krok vedle a chyba, kterou přijímam a stavím se k tomu čelem. Byl bych nerad kdyby mne v budoucnu někdo byť jen myšlenkama spojoval s náckama, nebo s něčím podobným. Já nejsem ten typ, který by měl problémy s jinými lidmy ať jsou jakéhokoliv vyznání, nebo rasy, etnika apod pokud si čtenáři dobře prohlédnou klip, tak sami uvidí mnoho národnostně a etnicky rozdílných lidí ve videu. Mám mnoho kamarádu mezi Romy, mezi cizinci bez ohledu na barvu jejich pleti a tak to zůstane... A ještě k tématu bych rád dal varování, že se tato značka objevuje jako sponzor mnoha zápasníků v různých odvětvích jako MMA apod a ke všemu ji můžeš vidět na bilboardech s modely kde se objevují lidé různé barvy pleti což je nejvíc matoucí ze všeho! Takže bych to shrnul aby si lidé dali pozor co si berou na sebe, protože neznalost lidí včetně mě a klamání od firem s podobným oblečením dokáže člověku prodat něco závadného, ačkoliv se to tváří naprosto nevinně...

Ortel "rap"


HHM: Je určitě dobré že zastáváš takové stanovisko. Zvláště v době kdy se už i také známá Plzeňská ultranacionalistická skupina Ortel snaží na koncertech dělat to čemu oni říkají rap. Na závěr bych se tě zeptal už jen na takovou klasickou otázku - Co chystáš ve své tvorbě do budoucna ?

Majk Kasl: Vážně? No nazdar... Chystám debutové album a v nejbližší době také projekty na české i mezinárodní úrovni s pro mě velice zajímavými umělci. S jedním z nich by měl vzniknout i videoklip, který bude jasně zaměřený proti rasismu a dělání rozdílu mezi lidmi a zbytek neprozradím. Děkuji Ti za prostor se vyjádřit, vaše stránky můžu jen vřele doporučit všem pravým fandům hip hopu!


O značce Thor Steinar se můžeš více dozvědět >ZDE<






1 komentář:

  1. TÁHNI , NIKDO NIKDY O TOBĚ NESLYŠEL A TVŮJ KLIP JE SMĚŠNEJ

    OdpovědětVymazat